Είμαστε Εδώ | 2 χρόνια συνΑθηνά

Είμαστε Εδώ | 2 χρόνια συνΑθηνά

Στις 10 Ιουλίου το συνΑθηνά συμπλήρωσε 2 χρόνια λειτουργίας και διοργάνωσε μια συνάντηση στην πλατεία της στέγης συνΑθηνά, απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά. Ομάδες Πολιτών της Αθήνας συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν και ενημέρωσαν για τις δράσεις τους στην πόλη. Στην πλατεία της στέγης στήθηκε μια μικρογραφία της πλατφόρμας του συνΑθηνά. 

Στις 10 Ιουλίου το συνΑθηνά, η πλατφόρμα του δήμου Αθηναίων που στήθηκε για να στηρίξει και να διευκολύνει τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής στην πόλη, συμπλήρωσε 2 χρόνια λειτουργίας και διοργάνωσε μια συνάντηση στην πλατεία της στέγης συνΑθηνά, απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά. Ομάδες Πολιτών της Αθήνας συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν και ενημέρωσαν για τις δράσεις τους στην πόλη. Στην πλατεία της στέγης στήθηκε μια μικρογραφία της πλατφόρμας του συνΑθηνά. Ομάδες αλληλεγγύης, δικτύωσης, αστικού περιβάλλοντος, δημιουργικότητας, για το παιδί, παρουσίασαν τη δραστηριότητά τους. Μαζί μας ήταν και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών η οποία παρουσίασε προγράμματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα και προβολή της ζωής στην Αθήνα και από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι ομάδες αλλά και οι επισκέπτες της συνάντησης! Οι επισκέπτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που παρέχει το συνΑθηνά και τη δραστηριότητα των δύο χρόνων λειτουργίας του, για τις δράσεις των ομάδων της πόλης και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτές.

Φιλοξενήσαμε 24 ομάδες που συμμετέχουν στην πλατφόρμα του συνΑθηνά. Λίγες σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ενεργών ομάδων, αλλά αρκετές για να καταλάβουμε τη δυναμική τους, τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τους και το έργο το οποίο κάνουν καθημερινά στην Αθηνά. Μαζί μας ήταν οι: Anasa Cultural Center, Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη , Άρσις – Νέων Χώρα, Athens Workshops, Acromarket, Babyfeat, Blood-e, Δεσμός, Ελιξ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, Emfasis Foundation, Θετική Φωνή , ΚΕΘΕΑ εν δράσει, ΚΕΘΕΑ πλεύση, ΜΟΒ Τεχνίτες, Μουσική Κίνηση, Ο Άλλος Άνθρωπος, ΟΔΙΚ (Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων), Open House Athens, Όχι Παίζουμε – UrbanDig Project, Praksis, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Περιοδικό Δρόμου Σχεδία, Yoga Sto Alsos , Πεδίο Αγορά Κάποιες από τις ομάδες που συμμετείχαν θέλησαν να κάνουν δράσεις για να ενημερώσουν “στην πράξη” τους επισκέπτες και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της ημέρας ήταν οι συνεργασίες για δράσεις ανάμεσα στις ομάδες, οι οποίες οργανώθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη συνάντηση! Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι καταφέραμε να πετύχουμε εκείνη την ημέρα..! Ο Δεσμός έκανε συλλογή συσκευασμένων τροφίμων για τον Άλλο Άνθρωπο, για τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και για το  ΣΤΕΓΗ PLUS(+) της Praksis.

Η Yoga sto Alsos έκανε μάθημα yoga για αρχάριους, για τη συμμετοχή στο μάθημα ζητήθηκε ένα συσκευασμένο τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια η Yoga sto Alsos προσέφερε στον Δεσμό. Η Praksis έκανε συλλογή φαρμάκων για το πρόγραμμα της “be χάπι” και παράλληλα με την παρουσία της Κινητής Μονάδας έκανε δωρεάν και ανώνυμα εξέταση για τον HIV και Ηπατίτιδες Β & C. H Emfasis έκανε συλλογή ειδών προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, αποσμητικά κλπ)

H Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη (vivliothiki.org) κάλεσε τους επισκέπτες να ανταλλάξουν ένα βιβλίο.

Ο Άλλος Άνθρωπος μαγείρεψε για όλους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ομάδες Άρσις/Νέων Χώρα – Έλιξ – UrbanDig Project συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν  ένα διαδραστικό παιχνίδι χαρτογράφησης με εργαλείο το Mobile School της Άρσις αλλά και τουβλάκια και μαρκαδόρους που προσέφερε η ομάδα Babyfeat!

Η ΟΔΙΚ (Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων) έκανε δωρεάν μαθήματα πρώτων βοηθειών σε όσους ενδιαφέρονταν με τρεις σταθμούς: τεχνητή αναπνοή, τραύματα και επίδεσμους.

Το ΚΕΘΕΑ εν δράσει παρουσίασε έκθεση ζωγραφικής από τα μέλη της ομάδας των φυλακών Κορυδαλλού. Η Anasa Cultural Center έκανε δωρεάν μάθημα τυμπάνων σε όλους όσους ήταν εκεί και θέλησαν να ανακαλύψουν το ταλέντο τους στη μουσική!

Το περιοδικό δρόμου Σχεδία παρουσίασε μια μικρή έκθεση σκίτσων τα οποία έχουν φιλοξενιθεί στις σελίδες του περιοδικού και οι 24 ομάδες ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τις δράσεις και το έργο τους .

Μαζί μας όμως ήταν και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών που παρουσίασε τα προγράμματα Επιχειρώ Κοινωνικά, Βιώσιμης Διατροφικής Πολιτικής και το This is my Athens. Συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα Επιχειρώ Κοινωνικά παρουσίαστηκε τη δουλειά 6 ομάδων, που συμμετέχουν και επωφελούνται από το πρόγραμμα. Μαζί μας ήταν οι ομάδες: Το Ροκάνι, Δύναμη Ζωής, Action Plus, Birdland, Εκδομή της Αγάπης και το Άγγιγμα ζωής. Η μέρα έκλεισε με τις μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων!  

Η συνάντηση για τα 2 χρόνια του συνΑθηνά στις 10 Ιουλίου στη πλατεία Βαρβακείου δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια διαφόρων υπηρεσιών και τμημάτων του Δήμου Αθηναίων.

Η Τεχνόπολη και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων μας προσέφεραν τον εξοπλισμό της εκδήλωσης. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων ήταν μαζί μας από την αρχή μέχρι το τέλος εξασφαλίζοντας ότι ο χώρος να είναι καθαρός για τις ομάδες αλλά και μετά το τέλος της συνάντησης να παραμείνει καθαρός για τους πολίτες. Τέλος οι εθελοντές του Δήμου Αθηναίων ήταν μαζί μας και πρόσφεραν την πολύτιμη βοήθεια τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας. Με αφορμή τα 2 χρόνια στου συνΑθηνά η εταιρεία ΒΙΒΕΧΡΩΜ μας προσέφερε χρώματα για να ανανεώσουμε τον εσωτερικό χώρο αλλά και το εξωτερικό γκραφίτι της στέγης και η εταιρεία ΒΙΚΟΣ μας προσέφερε εμφιαλωμένο νερό για όλους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας!

Photo Credits: Βασιλική Σπύρου, ομάδα συνΑθηνά  

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο