Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο co-Athens

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο co-Athens

Ενεργοί πολίτες καλούνται να συνεργαστούν με πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo και να σχεδιάσουν μαζί δράσεις προς όφελος της πόλης. 

Ενεργοί πολίτες καλούνται να συνεργαστούν με πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo και να σχεδιάσουν μαζί δράσεις προς όφελος της πόλης.

Κάτοικοι, πρωτοβουλίες πολιτών, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τοπική αυτοδιοίκηση ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους προς όφελος της πόλης.

To co-Athens είναι μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo και της βραβευμένης πλατφόρμας της κοινωνίας των πολιτών συνΑθηνά και έχει σκοπό να υποστηρίξει συνέργειες μεταξύ αναγνωρισμένων προσφύγων και ομάδων πολιτών της Αθήνας οι οποίοι από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις προς όφελος της γειτονιάς τους.

Τα συνεργατικά σχήματα που θα επιλεγούν θα λάβουν χρηματοδότηση από 10.000 έως 20.000 ευρώ, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από το στάδιο διαμόρφωσης της αρχικής ιδέας, έως την υλοποίησή της.

Το co-Athens είναι μια από τις σημαντικότερες ενέργειες του προγράμματος Curing the Limbo, που αναζητά και αποτυπώνει μια καινοτόμο μεθοδολογία ένταξης με βασικό άξονα τη διασύνδεση των προσφύγων με ενεργούς πολίτες της. Μαζί, πρόσφυγες και πόλη, ενεργοποιούνται, συνεργάζονται και συνυπάρχουν.

Υποψηφιότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να καταθέσουν άτυπες ομάδες ενεργών πολιτών οι οποίες αναπτύσσουν δράσεις με στόχο τη βελτίωση της ζωής στις γειτονιές τους, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συμπράξεις επαγγελματιών που θέλουν να οργανώσουν μια δράση στην πόλη, κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, φορείς ή οργανισμοί πολιτισμού, καλλιτεχνικές ομάδες κ.ά.

Το co-Athens θα πραγματοποιηθεί σε 2 Φάσεις. Κατά την Α’ Φάση οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή καταθέτοντας λεπτομέρειες σχετικά με την εμπειρία τους σε δράσεις προς όφελος της πόλης, ενώ επιλέγουν θεματική κατηγορία δράσης και γεωγραφική περιοχή παρέμβασης. Στη συνέχεια ειδική επιτροπή αξιολόγησης, ορισμένη από τον δήμο Αθηναίων προκρίνει έως 20 σχήματα για να συνεχίσουν στη διαδικασία της Β’ Φάσης. Κατά τη Β’ Φάση οι επιλεγμένοι φορείς θα κληθούν να συνάψουν συνεργασίες με τους ενδιαφερόμενους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Curing the Limbo συν-διαμορφώνοντας προτάσεις προς χρηματοδότηση.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στην Α’ Φάση του co-Athens είναι η 3η Φεβρουαρίου 2020.

Θεματικές κατηγορίες δράσεων του co-Athens
– Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο
– Προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος
– Πολιτιστικές δράσεις γειτονιάς
– Δράσεις αθλητισμού και ευεξίας
– Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
– Καθαρισμός και ανάδειξη επιφανειών-προσόψεων κτιρίων

Περιοχές παρέμβασης του co-Athens
– Κεραμεικός – Μεταξουργείο – Κολωνός – Ακαδημία Πλάτωνος
– Βικτώρια – Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη
– Πλατεία Αμερικής – Πλατεία Κολιάτσου – Άγιος Ελευθέριος – Κάτω Πατήσια

Το co-Athens έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων βημάτων του Curing the Limbo και του συνΑθηνά που περιλάμβαναν χαρτογράφηση των ομάδων ενεργών πολιτών στις γειτονιές της Αθήνας, καταγραφή των αναγκών της πόλης, δικτύωση των συμμετεχόντων στο Curing the Limbo με κοινωφελείς δράσεις και δημόσιες εκδηλώσεις με στόχο την ενεργοποίηση και την αλληλεπίδραση.

Για να διαβάσετε το κείμενο της πρόσκλησης και να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής, πιέστε εδώ

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο