«Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!».

«Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!».

Με αφορμή την παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;», η Life After Death Theatre Company και η Gender Alliance Initiative μας προσκαλούν μετά το πέρας της παράστασης την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, σε μια βιωματική συζήτηση εξερεύνησης και αναστοχασμού για θέματα αρρενωπότητας, με τίτλο: «Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!».

Επιπλέον, διοργανώνουν στις 13 Απριλίου 2024, πριν την παράσταση, εργαστήριο με τίτλο «Εξερευνώντας την αρρενωπότητα: έμφυλοι πειραματισμοί και αναγκαίοι μετασχηματισμοί».  Το εργαστήριο έχει ως στόχο, μέσα από την αξιοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών, ψυχολογικών και σωματοκινητικών βιωματικών εργαλείων, να διευκολύνει την εξερεύνηση εναλλακτικών εικόνων-διαστάσεων για την αρρενωπότητα, να ενθαρρύνει τα συμμετέχοντα πρόσωπα να νιώσουν, να παίξουν και να πειραματιστούν με νέους έμφυλους ρόλους και να τα ενδυναμώσει ώστε να οπτικοποιήσουν και να δουν τον «αρσενικό έμφυλο εαυτό» με ένα διαφορετικό -υγιή, μη τοξικό, θετικό, συμπεριληπτικό, φροντιστικό και συνεργατικό- τρόπο, με εφαρμογές στην καθημερινή τους ζωή.

«Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!»

 

Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;

 

Συζήτηση μετά την παράσταση

H.ug – 31/3/2024

&

Βιωματικό Εργαστήριο πριν την παράσταση

H.ug – 13/4/2024

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Με αφορμή την παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;», η LifeAfterDeathTheatreCompanyκαι η GenderAllianceInitiative μας προσκαλούν μετά το πέρας της παράστασης την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, σε μια βιωματική συζήτηση εξερεύνησης και αναστοχασμού για θέματα αρρενωπότητας, με τίτλο: «Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!».

Η παράστασηδίνει ερεθίσματα και αφορμές για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων, συναισθημάτων και εμπειριών.Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές -μετά το τέλος της- ανοίγουν την κουβέντα, με τη συμμετοχή του κοινού και των συντελεστών, για να μοιραστούν κάτι από αυτό που τους κάνει… αγόρια!

Τη βιωματική συζήτηση συντονίζει ο Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου και υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Συμμαχίας των Φύλων (GenderAllianceInitiative).

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 16:00-19:00 

 

Το εργαστήριο με τίτλο «Εξερευνώντας την αρρενωπότητα: έμφυλοι πειραματισμοί και αναγκαίοι μετασχηματισμοί»έχει ως στόχο, μέσα από την αξιοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών, ψυχολογικών και σωματοκινητικών βιωματικών εργαλείων, να διευκολύνει την εξερεύνηση εναλλακτικών εικόνων-διαστάσεων για την αρρενωπότητα, να ενθαρρύνει τα συμμετέχοντα πρόσωπα να νιώσουν, να παίξουν και να πειραματιστούν με νέους έμφυλους ρόλους και να τα ενδυναμώσει ώστε να οπτικοποιήσουν και να δουν τον «αρσενικό έμφυλο εαυτό» με ένα διαφορετικό -υγιή, μη τοξικό, θετικό, συμπεριληπτικό, φροντιστικό και συνεργατικό- τρόπο, με εφαρμογές στην καθημερινή τους ζωή.

 

Το εργαστήριο είναι δωρεάν και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν στο ladtheatrecompany@gmail.com δηλώνοντας και τους λόγους που θα ήθελαν να το παρακολουθήσουν.

 

 

ΛίγαλόγιαγιατηνLife After Death Theatre Company:

Η Life After Death (LAD) είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2015 από  τις Βασιλική  Αδάμου και την Χριστίνα Σαμπανίκου ως νομική  μορφή  για να στηρίξει τις κοινές όσο και ξεχωριστές καλλιτεχνικές παραγωγές και δράσεις τους. Τις οποίες χαρακτηρίζει το ότι δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί  στην δημιουργία και στα νέα ξεκινήματα ακόμα και όταν οι αντικειμενικές συνθήκες δεν τα ευνοούν, επιλέγοντας προτάσεις έκφρασης μέσα από  μη δοκιμασμένες συνταγές. Η καυστική  διάθεση, το μαύρο χιούμορ, ο σχολιασμός πάνω σε αυτό  που συμβαίνει τώρα και σε αυτό  που καραδοκεί  είναι στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την φιλοσοφία της ομάδας. Οι παραστάσεις της Life After Death αποτελούν ένα έναυσμα διαλόγου με τον θεατή  πάνω σε κοινωνικά  θέματα συνδυάζοντας πρόζα, σωματικό θέατρο, βιωματική  προσέγγιση, multimedia τεχνοτροπία, ενσωματώνοντας site-specific συνθήκες

 

ΛίγαλόγιαγιατηνGender Alliance Initiative:

Η Συμμαχία των Φύλων είναι μία οργάνωση που αποσκοπεί στην προαγωγή της έμφυλης ισότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας, μέσα από δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, επικοινωνίας-διάχυσης και εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, με οπτική διαθεματική, συμμαχική και συμπεριληπτική, και με ισότιμη συμμετοχή και ενδυνάμωση αντρών/αγοριών, γυναικών/κοριτσιών και λοατκι+ ατόμων. (https://g-all.gr/)

 

«Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;»

Αναπαραστάσεις της ανδρικής ταυτότητας ή και όχι

Μια performance με θέμα τις αναπαραστάσεις της αρρενωπότητας στη ζωή μας,

σε σκηνοθεσία της ΒίκυςΑδάμου και κείμενο του Γιώργου Νικολαΐδη.

Πρεμιέρα Σάββατο 16 Μαρτίου και κάθε Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00

 

Η performance της LifeAfterDeathTheatreCompanyσε συνεργασία με την GenderAllianceInitiative και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να θέσει ερωτήματα για το τι είναι αυτό που μας κάνει αγόρια, άντρες, αρρενωπότητες. Επαναπροσδιορίζοντας όρους, συμπεριφορές και μοτίβα που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, συνειδητά ή ασύνειδα, και ορίζουν τις ζωές μας.

Τι είναι το αρσενικό; Ποιος είναι ο άντρας ο σωστός; Τι είναι ο μερακλής; Πώς πεθαίνουν οι άντρες; Τι είναι η αρρενωπότητα; Πόσες υπάρχουν; Πώς γράφονται; Αλήθεια, τα αγόρια χορεύουν; Κλαίνε; Φροντίζουν; Πώς μεγαλώνουν τα αγόρια; Πώς γίνονται άντρες; Το φλερτ, το σεξ, το πέος, το μεγάλο πέος, οι γυναίκες, η δέσμευση, η δουλειά, η μάνα, ο πατέρας, η πρώτη φορά.

Οι αρρενωπότητες εκπαιδεύονται από την πρώτη μέρα της γέννησής τους να ενεργούν με τρόπους που περιορίζουν την αληθινή τους έκφραση, προκειμένου να επιτελέσουν «σωστά» τον ρόλο τους. Οι κοινωνικά κατασκευασμένες πατριαρχικές νόρμες τούς επιβάλλουν σκληρά και άκαμπτα στερεότυπα όπως το  να είναι σωματικά και συναισθηματικά σκληροί, να μην δείχνουν ευάλωτοι, να μην ζητούν βοήθεια, να έχουν την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο άλλων σωμάτων.

Η παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» έρχεται σαν φυσική συνέχεια της μέχρι τώρα συνεργασίας της LifeAfterDeathTheatreCompany και της GenderAllianceInitiative, στην προσπάθεια όλων μας να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τους έμφυλους ρόλους και συνάμα να ενδυναμωθούμε τόσο εμείς όσο και το κοινό στα θέματα της έμφυλης ισότητας. Κι ίσως, σε ένα επόμενο στάδιο, να προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο  του ο καθένας, η καθεμιά, και το καθένα από μας, προκειμένου να ζούμε ελεύθερα, ισότιμα, δίκαια και αληθινά.

Μέσω της παράστασης «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» θέτουμε ανοικτά ερωτήματα σε σχέση με όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα για τις αρρενωπότητες. Πρόκειται -στην ουσία- για μια δράση ανάμεσα σε δύο κόσμους: έναν κόσμο ρευστό, που η ανάγκη μετασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού είναι αναγκαία και έναν άλλο συμπαγή, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει όλες τις κεκτημένες βεβαιότητες και τα στερεότυπα που βαραίνουν σώματα και ψυχές.

 

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: H.ug (Human Underground), Μελιταίων 14, Πετράλωνα

Μέρες και ώρες: Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: ticketservices.gr – 15 ευρώ / άνεργοι, φοιτητές, 65+: 10 ευρώ

Πληροφορίες Τρίτη με Κυριακή 10:30 με 13:30: 6978705491&Ladtheatrecompany@gmail.com

 

Προπώληση εισιτηρίων

https://www.ticketservices.gr/event/ti-einai-auto-pou-me-kanei-agori/?lang=el

 

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία, κίνηση: Βίκυ Αδάμου

Πρωτότυπο κείμενο: Γιώργος Νικολαΐδης

Πρωτότυπη σύνθεση, μουσική επιμέλεια: ECATI

Video art:bminOr

Installation: The Κrank

Εικαστική επιμέλεια: Lazyboy*

Σύμβουλος Δραματουργίας: Άννα Τσίχλη

 

Ερμηνεία: Χρήστος Καπενής, ΜελίσσαΚωτσάκη, Γιώργης Παρταλίδης

 

Στην παράσταση ακούγονται μαρτυρίες από αρρενωπότητες όλου του φάσματος

 

 

Οργάνωση παραγωγής: Life after Death Theatre Company

Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου 

Υπεύθυνος επιστημονικού έργου G-All

+ 30 694 4622 240

+ 30 211 1115 107

vgkosmos@gmail.com

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο