ΣΚΑΚΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ: 22 Σεπτεμβρίου- το σκάκι ως πρόληψη για τη Νόσο Alzheimer

 ΣΚΑΚΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ: 22 Σεπτεμβρίου- το σκάκι ως πρόληψη για τη Νόσο Alzheimer

 Η δεύτερη μέρα της διοργάνωσης «Σκάκι στις Πλατείες» αφιερώνεται στην πρόληψη από τη Νόσο Alzheimer. Το 2022, 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με άνοια, ενώ ο ρυθμός εμφάνισης νέων περιπτώσεων είναι πολύ μεγάλος. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον  Ντρου Άλτσουλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεροντολογίας «Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences», μελέτησαν 1091 ανθρώπους 70 έως 79 ετών που υποβάλλονταν ανά τριετία σε τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων συσχετίστηκαν με το αν και πόσο έπαιζαν επιτραπέζια παιγνίδια.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που ήταν πιο μανιώδεις παίκτες, όσο μεγάλωναν, εμφάνιζαν μικρότερη έκπτωση γνωστικών και μνημονικών ικανοτήτων, με αποτέλεσμα να θυμούνται καλύτερα και το μυαλό τους να δουλεύει πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος των παιγνιδιών για τον εγκέφαλο προκύπτει τόσο από την κοινωνική διάστασή τους όσο και από την πρόκληση που συνιστούν τα ίδια τα παιγνίδια για τον νου. Σε σχέση με το διάβασμα, το γράψιμο, τα μαθήματα διά βίου, τις επισκέψεις σε μουσεία και βιβλιοθήκες ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, τα παιγνίδια φαίνεται να ενεργοποιούν περισσότερο τη σκέψη και τη μνήμη, σύμφωνα με τον Άλτσουλ.

Η CONTENTATIVA ξεκίνησε εχθές 21 Σεπτεμβρίου την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο “Σκάκι στις πλατείες”. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις γειτονιές είναι η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί ο φόβος και ο δισταγμός των ανθρώπων στην Αθήνα να συμμετέχουν σε δράσεις εκτός του ιδιωτικού τους χώρου. Ο δημόσιος χώρος αποτελεί πηγή άγχους και σε αυτό συνέβαλε δυστυχώς και η πανδημία.

Με την προτεινόμενη διοργάνωση στοχεύουμε να ενισχύσουμε την αίσθηση της ασφάλειας μέσω της γνωριμίας, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις γειτονιές της πόλης να οικειοποιηθούν ξανά τον δημόσιο χώρο και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Μέσο προς αυτή την προσπάθεια είναι δώδεκα σκακιστικοί αγώνες, ανοιχτοί σε όποιο άτομο της περιοχής επιθυμεί να συμμετέχει, ημεδαπό ή αλλοδαπό. Δεν έχει σημασία αν ξέρει κανείς να παίζει ή θέλει να μάθει. Στις πλατείες θα βρίσκονται προπονητές από τις συλλογικότητες που υποστηρίζουν τη διοργάνωση με σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή. Πρόκειται για τον Α.Ο. Τρεις Αστέρες ’89, τον Σκακιστικό Όμιλο Πατησίων «Ιωάννης Σταματόπουλος και τη Novelty ΚΟΙΝΣΕΠ. Το έργο χρηματοδοτείται από τις δράσεις του συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων.

 

 

Λίγα λόγια για την Contentativa

Η CONTENTATIVA είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, από μια ομάδα επαγγελματιών με εμπειρία στην ανθρωπιστική και κοινωνική δράση, την έρευνα, την επικοινωνία, την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Στην CONTENTATIVA παράγουμε και δίνουμε στη δημοσιότητα περιεχόμενο που συνήθως δεν απασχολεί το δημόσιο διάλογο. Με βίντεο, ντοκιμαντέρ, διαδικτυακές πλατφόρμες και άλλα εργαλεία σχεδιάζουμε την επικοινωνία, όπως ταιριάζει καλύτερα στο εκάστοτε θέμα με τελικό σκοπό να ενθαρρύνουμε θεσμικές αλλαγές. Ενδυναμώνουμε ομάδες, οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα έρευνας, περιεχομένου, επικοινωνίας και συνηγορίας. Συνομιλούμε με εταιρείες και ιδρύματα με σκοπό τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα να υποστηρίζουν τις ανάγκες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καλλιεργώντας συνεργατικές αλλά ανεξάρτητες σχέσεις.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Έφη Παυλογεωργάτου, 6946379889 –  Όλγα Πατεράκη, 6973949040

www.contentativa.com

contentativa@gmail.com

Με την υποστήριξη του

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο