Ο Χάρτης του… μέλλοντος!

Ο Χάρτης του… μέλλοντος!

Ο διαδικτυακός χάρτης των πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι τώρα online.

Ο διαδικτυακός χάρτης των πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι τώρα online.

Οι κοινοτικοί λαχανόκηποι, οι συνεταιρισμοί καταναλωτών-παραγωγών, τα τοπικά συστήματα συναλλαγματικού εμπορίου και οι καφετέριες-επιχειρήσεις ένταξης ατόμων με ψυχικές διαταραχές, αποτελούν μερικά παραδείγματα του αυξανόμενου αριθμού πρωτοβουλιών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ο νέος διαδικτυακός χάρτης “SuSY Map” παρουσιάζει διάφορα είδη πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος του χάρτη είναι η αποτύπωση όλο και περισσότερων κινημάτων ΚΑΛΟ (κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία), αλλά και η διάδοση του οράματος, των αρχών και του αντίκτυπου της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω ενός προσβάσιμου σε όλους τεχνολογικού εργαλείου.

«Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, γίνονται ολοένα και πιο ποικίλες και προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Θέλουμε να συλλέξουμε, να εισαγάγουμε και να συνδέσουμε τοπικά παραδείγματα πρωτοβουλιών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας σε όλη την Ελλάδα», λέει η Κέλλυ Γαρυφαλλή από τη Fair Trade Hellas, εξηγώντας την ιδέα του διαδικτυακού χάρτη.

Περισσότερες από 900 πρωτοβουλίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό χάρτη “SuSY”, 50 από αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κυκλάδες – με σκοπό να καταχωρηθούν ακόμη περισσότερες το επόμενο διάστημα.

26 οργανισμοί από 23 χώρες ενώθηκαν στο πρόγραμμα SuSY (Sustainable & Solidarity Economy) με σκοπό να προβάλουν την ιδέα της ΚΑΛΟ σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να συνδέσουν τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη.

«Ο διαδικτυακός χάρτης είναι μια σημαντική συμβολή στη σύνδεση και την ενίσχυση της ανταλλαγής μεταξύ των τοπικών πρωτοβουλιών αναδεικνύοντας πώς λειτουργούν τα εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα. Ανακαλύψτε ποιες πρωτοβουλίες βρίσκονται στην περιοχή σας μέσα από το χάρτη», μας παραπέμπει η Ειρήνη Σοφικίτη από τη Fair Trade Hellas.

Ο Χάρτης συνδέει ανθρώπους και πρωτοβουλίες «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα χάρτη- οικοσύστημα εναλλακτικών οικονομικών πρωτοβουλιών μαζί με αφοσιωμένους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη», λέει ο Josef Kreitmayer της TransforMap, μιας διεθνούς συλλογικής ομάδας χαρτογράφησης. Μαζί με την ομάδα SuSY, η ομάδα χαρτογράφησης έχει αναπτύξει τον διαδικτυακό χάρτη “SuSY Map”. Το σύστημα χαρτών TransforMap λειτουργεί με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα Open Street Map και μια τεχνολογία της Wikipedia.

Οι διάφορες πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ οργανώνονται στο χάρτη υπό θεματικές. Επιλέγοντας συγκεκριμένα φίλτρα και υπο-μενού, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή προβολή χάρτη και να ανακαλύψουν τον αριθμό και τους διαφορετικούς τομείς, φορείς και πρωτοβουλίες που αποτυπώνονται στις ευρωπαϊκές πόλεις. Κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει την περιγραφή του, τα στοιχεία του, την ιστοσελίδα του ή τις ώρες λειτουργίας στην προσπάθεια διασύνδεσης, ορατότητας και εξάπλωσης των πρωτοβουλιών από το χάρτη.

Όσοι φορείς ΚΑΛΟ επιθυμούν να εμφανίζονται στο χάρτη μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Fair Trade Hellas.

Ιστότοπος του χάρτη: http://www.solidarityeconomy.eu/susy-map/

Eπικοινωνία: Ειρήνη Σοφικίτη, Fair Trade Hellas, 21 0331 4370, info@fairtrade.gr

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο