Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης του δήμου Αθηναίων αναζητεί τους νέους «ενοίκους» της

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης του δήμου Αθηναίων αναζητεί τους νέους «ενοίκους» της

Δημοσιεύτηκε η ανοιχτή πρόσκληση για την ενοικίαση 6 καταστημάτων της Αγοράς. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 30 Μαρτίου. 

Ανοιχτή πρόσκληση για την ενοικίαση των καταστημάτων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του δήμου Αθηναίων απευθύνει το Impact Hub Athens, ο φορέας διαχείρισης της εμβληματικής αγοράς της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, που αναδείχτηκε μέσα από μια ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία που σχεδίασε το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων.

Με την ανοιχτή πρόσκληση, που λήγει για τους ενδιαφερόμενους την Παρασκευή 30 Μαρτίου, το ολοκληρωμένο σχέδιο που κατήρτισε η δημοτική αρχή του κ. Γιώργου Καμίνη για τη λειτουργική επαναφορά της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του δήμου Αθηναίων, εισέρχεται στην τελική του ευθεία. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο συν-διαχείρισης, καινοτόμο ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση εμπιστεύεται την κοινωνία των πολιτών για την αναβίωση και επαναλειτουργία ενός ιστορικού κτιρίου της πόλης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «την περίοδο που ένας από τους βασικότερους προβληματισμούς στην Ευρώπη είναι τα άδεια κτίρια των πόλεων, η Αθήνα ανοίγει ένα – ένα τα ιστορικά της κτίσματα και τα θέτει στη διάθεση των πολιτών. Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης γράφουμε ιστορία. Επιχειρούμε κάτι νέο, κάτι πολύ τολμηρό. Εμπιστευόμαστε τους πολίτες για το νέο πρόσωπο του κτιρίου, από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού, μέχρι και τώρα στην εφαρμογή του. Συνομιλούμε με όλους, με τη γειτονιά της Κυψέλης, τους νέους δημιουργούς της Αθήνας, εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς. Η Δημοτική Αγορά θα αναβιώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για την Κυψέλη, να επιστρέψει στους κατοίκους της. Πρόκειται για ένα κτίριο – έμβλημα, η ιστορία του οποίου μας υπαγόρευσε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της συμμετοχής, της συνεργασίας, έτσι όπως λειτουργούσαν οι παλιές αγορές της πόλης».

Η πρόσκληση για την ενοικίαση των καταστημάτων απευθύνεται σε ομάδες ή άτομα που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης του δήμου Αθηναίων ως εμπορική στέγη και να γίνουν μέρος της αναβίωσης του ιστορικού κτιρίου. Επιχειρήσεις και οργανισμοί που είτε δραστηριοποιούνται ήδη, είτε είναι υπό σύσταση, είτε βρίσκονται σε στάδιο επέκτασης του κύκλου εργασιών τους και θέλουν να είναι οι πρώτοι “κάτοικοι” της νέας Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του δήμου Αθηναίων για τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση των έξι καταστημάτων της Αγοράς, αποτελώντας την καρδιά του εμπορικού πυλώνα του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Υποβολή αιτήσεων έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στο https://athens.impacthub.net/open-call-municipal-market-application/και στο agora@impacthub.net

«Η νέα μορφή λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα καινοτόμο, ένα πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» δήλωσε η αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων για την Κοινωνία Πολιτών κυρία Αμαλία Ζέπου, σημειώνοντας ότι «η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο δήμος Αθηναίων και το νέο αυτό μοντέλο συν-διαχείρισης εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργή εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε το Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί η άποψη των κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά. Με βάση τα αποτελέσματα προσκλήθηκαν φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν και να υποβάλουν προτάσεις για τη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, με άξονα την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και οι δραστηριότητες που θα φιλοξενηθούν να είναι κοινωνικά επωφελείς. Το Impact Hub Athens προκρίθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή προκειμένου να είναι ο διαχειριστής της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

«Με στόχο η Δημοτική Αγορά Κυψέλης να αποτελέσει σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής και να γίνει ένα ενδιαφέρον και καινοτόμο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, που θα προσελκύει επισκέπτες από όλη την Αθήνα, την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλούμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να εγκατασταθούν στα καταστήματα της Αγοράς» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Impact Hub Athens.

Η ανοιχτή πρόκληση στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://athens.impacthub.net/wp-content/uploads/sites/89/2018/03/Ανοιχτό-Κάλεσμα-ΔΑΚ-Μάρτιος-2018-new2.pdf

Η ανοιχτή πρόσκληση διέπεται από τις αρχές που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης από τον δήμο Αθηναίων στο Impact Hub Athens.

Περισσότερες πληροφορίες

https://athens.impacthub.net/η-δημοτική-αγορά-της-κυψέλης/

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο