Εργαστήρια για τη γυναικεία εμπειρία στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Εργαστήρια για τη γυναικεία εμπειρία στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων, η δράση «urbana» επειχειρεί να επενεξετάσει τον δημόσιο χώρο της Αθήνας δίνοντας έμφαση στις γυναικείες εμπειρίες.

Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων, η δράση «urbana» επειχειρεί να επενεξετάσει τον δημόσιο χώρο της Αθήνας δίνοντας έμφαση στις γυναικείες εμπειρίες.

Το “urbanα – Ο δημόσιος χώρος της Αθήνας από την οπτική του φύλου” αποτελεί μια κοινωνικοπολιτιστική δράση η οποία μέσα από την οπτική του φύλου επιδιώκει να επανεξετάσει δομές και χαρακτηριστικά του σύγχρονου δημόσιου χώρου της Αθήνας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους κοινωνικές σχέσεις και δυναμικές αναπτύσσονται εντός του, δίνοντας έμφαση στις γυναικείες εμπειρίες.

Για την πιλοτική του εφαρμογή το urbanα συνεργάζεται με το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και καλεί να συμμετάσχουν στα εργαστήρια φοιτήτριες (προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, υποψ. διδ. όλων των τμημάτων) και γυναίκες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων θα προσεγγιστεί το θέμα φύλο και δημόσιος χώρος και οι συμμετέχουσες θα εξοικειωθούν με αρχιτεκτονικά και εικαστικά μέσα καταγραφής και ανάπτυξης προτάσεων.

Πιο συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν:
– στη βιωματική χαρτογράφηση διαδρομών μετά από περιηγήσεις στην περιοχή γύρω από το κτίριο του Πανεπιστημίου
– στην αξιολόγηση δεικτών αστικής ποιότητας με βάση την οπτική του φύλου
– στην ανάπτυξη εικαστικών προτάσεων
– στη διαμόρφωση οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο υπό τη μορφή mini-doc θα επιδιώξει να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό, τον παράγοντα του φύλου ως διαμορφωτή της καθημερινής εμπειρίας στην πόλη.

Η δράση υλοποιείται από τη νεοσύστατη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Arcoiris σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική κολλεκτίβα Equal Saree (Βαρκελώνη, Ισπανία), την ομάδα This is not a feminist project και την εικαστικό, περφόρμερ Εύα Τσαγκαράκη.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του καλέσματος “Πολιτισμικές δράσεις και Προγράμματα για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων και των Ανισοτήτων”.

Διάρκεια Εργαστηρίων: 15 Οκτωβρίου 2019 έως 12 Νοεμβρίου 2019 (επισυνάπτεται αναλυτικό ημερολόγιο)
Xώρος Συνάντησης: Αίθουσα σεμιναρίων του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, υπόγειο κτιρίου “Στασινόπουλος”

Δηλώσεις συμμετοχής έως 6/10 στο arcoirislaboratory@gmail.com
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δoθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο