Έως τις 15 Νοεμβρίου οι προτάσεις για δράσεις στα Ανοιχτά Σχολεία

Έως τις 15 Νοεμβρίου οι προτάσεις για δράσεις στα Ανοιχτά Σχολεία

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προετοιμάζονται για νέες δράσεις κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2018.

 

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προετοιμάζονται για νέες δράσεις και ανακοινώνουν ότι το ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις που θα υλοποιηθούν κατά τηνπερίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2018 ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Αντιδημαρχίας για το Παιδί, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, υπηρεσίες, φορείς, οργανώσεις, ιδρύματα, μουσεία, κλπ.) τα οποία είτε δραστηριοποιούνται ήδη στους χώρους των σχολείων, είτε επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία με εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς που γίνονται στις εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, για όλους τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία έχει ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία σε 25 σχολεία του δήμου Αθηναίων, όπου έχουν διεξαχθεί 300 διαφορετικές δράσεις με τη συμμετοχή πλέον των 16.500 ατόμων όλων των ηλικιών. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με το συντονισμό του Athens Partnership.

Ενδεικτικά, η φύση των προτεινόμενων δράσεων στις εξής θεματικές: τεχνολογία, εκπαίδευση, άθληση, ψυχαγωγία ή πολιτισμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες, θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:
▪ Δράσεις ψυχαγωγίας [π.χ. καλλιτεχνικό εργαστήρι, θέατρο, δημιουργικό παιχνίδι]
▪ Δράσεις αθλητισμού [π.χ. αθλήματα, χορός, σκάκι, γυμναστική κ.ά.]
▪ Δράσεις πολιτισμού [π.χ. κινηματογράφος, μουσική, δράσεις φιλαναγνωσίας κ.ά.]
▪ Δράσεις βελτίωσης της γειτονιάς και του δημόσιου χώρου
▪ Δράσεις τεχνολογίας [π.χ. σεμινάρια Η/Υ, γνωριμία με το διαδίκτυο, ρομποτική κ.ά.]
▪ Εκθέσεις [π.χ. αποκέντρωση εκθεμάτων μουσείων κ.ά.]
▪ Μαθητικά φεστιβάλ [π.χ. Πανηγύρι φυσικών επιστημών, μουσικής, κ.ά.]
▪ Εργαστήρια πρακτικών γνώσεων [π.χ. μαγειρική, σαπωνοποιία, οδική αγωγή κ.ά.]
▪ Ενημερωτικά-επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, πολίτες
▪ Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
▪ Επαγγελματική ανάπτυξη – επιμόρφωση για ενήλικες

Ο δήμος Αθηναίων ορίζει τον Μάρτη ως Μήνα Εξοικείωσης με την Αναπηρία. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συνειδητοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στη μετακίνηση τους, η αλλαγή του τρόπου σκέψης της κοινότητας και η ανάδειξη της αναγκαιότητας της προσβασιμότητας για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων καλεί ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν προτάσεις για υλοποίησης σχετικής δράσης το μήνα Μάρτη. Ως προθεσμία υποβολής προτάσεων ορίζεται επίσης η 15η Νοεμβρίου 2018.

Η υποβολή προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος www.athensopenschools.gr, από όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι και να παρακολουθούν τα στάδια αξιολόγησής της.

Για την αξιολόγηση των προτάσεων και την επιλογή των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ο δήμος Αθηναίων έχει συγκροτήσει μια επιστημονική, μη-αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας.

Βασικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή των δράσεων είναι:

▪ Να απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

▪ Να είναι καλοσχεδιασμένες, συνεκτικές και τεκμηριωμένες με ξεκάθαρους στόχους

▪ Να έχουν συνάφεια με τις δράσεις, τους προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της πολιτείας και του δήμου Αθηναίων

▪ Είτε να προσφέρονται δωρεάν, είτε να περιλαμβάνουν τεκμηριωμένο προϋπολογισμό.

Οι επιλεγμένες δράσεις υπόκεινται σε συνεχή αξιολόγηση κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους και δύνανται να ανασταλούν εάν δεν πληρούν τα συμφωνηθέντα κριτήρια. Επίσης, επιδιώκεται η επανάληψη ή/και επέκταση των επιτυχημένων δράσεων. Πληροφορίες για το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία και τις προσφερόμενες δράσεις θα βρείτεηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.athensopenschools.gr.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο