20.04.2022

Open Call: Ανοιχτό κάλεσμα για το πρόγραμμα “Listen to the Road” – Σημεία έκφρασης στο δημόσιο χώρο

Open Calls
Δημόσιος Χώρος
Πολιτισμός
Τουρισμός
Σύνδεσμος Εκδήλωσης
Open Call: Ανοιχτό κάλεσμα για το πρόγραμμα “Listen to the Road” – Σημεία έκφρασης στο δημόσιο χώρο

Deadline: 31/12/2015

Η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Αθηναίων, το Τhis is Athens και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (OΠΑΝΔΑ) παρουσιάζουν τo Listen to the Road, ένα δίκτυο δημόσιων σημείων ελεύθερης έκφρασης για καλλιτέχνες και μη.

Δήλωσε συμμετοχή σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες και θα έχεις την ευκαιρία να παρουσιαστείς στο κοινό σε κεντρικά σημεία της Αθήνας αλλά και να γίνεις μέλος της ψηφιακής πλατφόρμας καλλιτεχνών Listen to the Road.

Καλλιτεχνικές Κατηγορίες:

Circus (παντομίμα, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρα, ακροβασία, ταχυδακτυλουργία, μαγικά, κλόουν, κλπ)

Εικαστικές Τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, κινηματογράφος, κόμικς, σχεδιασμός, τυπογραφία, φωτογραφία, χαρακτική, κλπ)

Μουσική (μουσικά όργανα, live, τραγούδι ακαπέλα, beatbox, όπερα, κλπ)

Stand Up Comedy (πρόζα, αυτοσχεδιαμοί, μιμήσεις, κλπ)

Storytelling (προφορικός λόγος, ποίηση, προφορική λογοτεχνία, κλπ)

Χορός (χορογραφίες, αυτοσχεδιασμοί, latin, παραδοσιακοί χοροί, break dance, street dance, σύγχρονοι χοροί, μπαλέτο, swing, κλπ)

Κουκλοθέατρο (παραστάσεις κουκλοθέατρου, θέατρο σκιών, μαριονέτες, κλπ)

Παραστατικές Τέχνες (θέατρο πρόζας, τραγωδία, κωμωδία, δράμα, επιθεώρηση, μονόλογοι, κλπ)

 

Λίγα λόγια για το Listen to the Road:

To Listen to the Road είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας σημείων έκφρασης στο δημόσιο χώρο.

Οριοθετώντας σημεία στα οποία καλλιτέχνες και μη καλούνται να εκφραστούν, δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αλληλεπίδραση σε έναν κοινό τόπο. Η πόλη είναι γεμάτη πληροφορίες, άναρχα τοποθετημένες οι οποίες επηρεάζουν τις συμπεριφορές και τις δράσεις στον αστικό χώρο προκαλώντας την αλλαγή. Βασική επιδίωξη του Listen to the Road είναι να ενισχύσει και να οργανώσει τα ερεθίσματα στο δημόσιο χώρο προβάλλοντας τη δουλειά καλλιτεχνών με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, συμπεριφορών και πολιτισμών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για pop-up performances κάθε είδους (μουσική, χορός, κουκλοθέατρο, circus performing, εικαστικές τέχνες, stand up comedy, παραστατικές τέχνες, Storytelling, κτλ), δίνοντας βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες αλλά και στο νεανικό κοινό γενικότερα. Παράλληλα, δημιουργείται μια ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης όπου καταχωρούνται όλοι οι συμμετέχοντες και μέσα από αυτή το κοινό έχει τη δυνατότητα να τους ανακαλύψει και να τους ακολουθήσει στις μελλοντικές εκδηλώσεις τους.

Το Listen to the Road φιλοδοξεί να φέρει και να παγιώσει την ελεύθερη έκφραση στο δρόμο έτσι ώστε να συναντηθεί με τον περιπατητή, να τον βγάλει στην πόλη και να βρει στο δρόμο του ότι ίσως έψαχνε να απολαύσει στο διαδίκτυο (youtube και άλλα δίκτυα). Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται ένα πολυδιάστατο θέαμα στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας, αντιστρέφοντας τους όρους μιας παραδοσιακής παράστασης.

Στην περίπτωση του Listen to the Road, το ίδιο το θέαμα ψάχνει τους εν δυνάμει θεατές του, αντί του αντιστρόφου που συμβαίνει συνήθως. Οι περιπατητές θα βρεθούν τυχαία σ’ αυτή τη θέση του θεατή και όχι επειδή το επέλεξαν. Με τον τρόπο αυτό, το κοινό της παράστασης πολλαπλασιάζεται και αλλάζει η ποιοτική του σύνθεση, καθώς στους θεατές θα βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάτι αντίστοιχο.

Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα που δίνεται σε ένα νέο καλλιτέχνη (ή μη καλλιτέχνη) είναι τεράστια, καθώς μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του σε ένα τόσο ευρύ κοινό. Προσφέροντας τα ερεθίσματα του έργου του, ενεργοποιεί την κριτική σκέψη του κοινού και δημιουργούνται ευκαιρίες επικοινωνίας και διαλόγου. Με αυτόν τον τρόπο μια παράσταση που λαμβάνει χώρα στο δημόσιο χώρο αποκτά πολύ μεγαλύτερη δυναμική. Μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, με λόγια, με φωτογραφίες, αναρτάται σε social media και διαδίδεται μέσω της πλατφόρμας Listen to the Road.

Ταυτόχρονα, το Listen to the Road οργανώνει και την ψηφιακή κοινότητα όλων των συμμετεχόντων. Με αυτήν την πλατφόρμα προβάλλει όλους όσους παρουσιάστηκαν στο δημόσιο χώρο ψηφιακά, με τη δημιουργία ενός προσωπικού προφίλ. Μέσω αυτού ο κάθε ενδιαφερόμενος, επαγγελματίας ή ιδιώτης, μπορεί να ακολουθεί ή και να προσεγγίσει κάθε έναν από αυτούς. Το Listen to the Road αλλάζει την εμπειρία της διαδρομής μέσα στην πόλη, εμπλέκοντας ενεργά πια τον ανθρώπινο παράγοντα. Επαναφέρει στο προσκήνιο τους δημόσιους χώρους, δίνοντάς τους ξανά το νόημα της κοινωνικής συνεύρεσης και συναναστροφής μέσω της προβολής της έκφρασης και των δημιουργών της.

Διαδικασία συμμετοχής:

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος έπειτα από την ανταπόκρισή τους σε ανοιχτή πρόσκληση, η οποία τρέχει καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Για τον κάθε συμμετέχοντα δημιουργείται προσωπικό προφίλ στην πλατφόρμα του προγράμματος αυτόματα με τη συμπλήρωση της αίτησή του, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για τη δουλειά του, όπως βιογραφικό, youtube links κα, δυνατότητα επικοινωνίας για την ανάθεση εργασίας.

Σε κάθε συμμετέχοντα παραχωρείται συγκεκριμένος χώρος στην πόλη, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημερομηνίας που έχει επιλεγεί.

Οι καλλιτέχνες φορούν ειδικό διακριτικό κατά τη διάρκεια της παράστασης που τους δίνεται από τη διοργάνωση.

Τα σημεία που χρησιμοποιούνται για τις παραστάσεις είναι ορισμένα και οριοθετημένα στο δάπεδο υπό τη μορφή καλλιτεχνικής παρέμβασης (μπορείτε να δείτε τα σημεία στο χάρτη εδώ).

Ο συμμετέχοντας μπορεί να διαμορφώνει το χώρο που του παραχωρείται όπως κρίνει για τις ανάγκες τις παράστασης.

Μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου ηλεκτρονικά εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις μπορείτε να βρείτε στα social media του Listen to the Road facebook | twitterinstagram | you tube ή στο mail  info@listentotheroad.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο