20.04.2022

Open Call: “Ακάλυπτος 2.0” – Ανοικτό κάλεσμα σε εργαστήριο ενοποίησης ακαλύπτων

Open Calls
Δημόσιος Χώρος
Εκπαίδευση / Ενημέρωση
Περιβάλλον
Σύνδεσμος Εκδήλωσης
Open Call: “Ακάλυπτος 2.0” –  Ανοικτό κάλεσμα σε εργαστήριο ενοποίησης ακαλύπτων

Deadline: 20/12/2015

Το συνΑθηνά υποστηρίζει τη δράση του διεθνούς δικτύου Urbego και των Micromega architecture & strategies με αντικείμενο τη συμμετοχική ενοποίηση ακαλύπτων στην περιοχή του δήμου Αθηναίων.

Το πρώτο στάδιο αφορά σε ανοιχτό κάλεσμα προς κατοίκους της πόλης με στόχο την πρώτη εφαρμογή της ιδέας!

Αναζητούμε τους πρώτους Αθηναίους που θα τολμήσουν να μεταμορφώσουν την πίσω αυλή της πολυκατοικίας τους μαζί με τους γείτονές τους!  

ΑΘΗΝΑ >  ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ > ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ

Από τα μέσα του 20ού αιώνα αρχίζει η ραγδαία επέκταση της Αθήνας, με τη μορφή της να διαμορφώνεται από τη βασική μονάδα ιδιωτικής κατοικίας, την πολυκατοικία. Ο θεσμός της αντιπαροχής δίνει τη δυνατότητα στους περισσότερους να έχουν ένα σύγχρονο διαμέρισμα.

Ο Αθηναίος δεν έχει πλέον τον κήπο του και το χωράφι του, αλλά το μπαλκόνι του. Πέρα από τα μπαλκόνια, σε κάθε πολυκατοικία συναντάμε ένα ανοικτό, σχεδόν μυστικό χώρο, τον ακάλυπτο. Ο ακάλυπτος είναι ο χώρος που νομοθετικά δεν κτίζεται και συνήθως δεν τον χρησιμοποιεί κανείς. Αφημένος, ίσως βρώμικος, απεριποίητος. Μερικές φορές η πρόσβαση σε αυτόν είναι αδύνατη.

Τι θα γινόταν όμως εάν άνοιγε στους κατοίκους της πολυκατοικίας, εάν άλλαζε πρόσωπο, εάν δεν ήταν πια ένας χώρος εγκαταλελειμένος?

Κι αν γινόταν ένας κοινός χώρος συνάντησης και ζωής για τους γείτονες?

Το διεθνές αρχιτεκτονικό δίκτυο Urbego και οι Micromega Architecture & Strategies καλούν όσους θέλουν να αλλάξουν την πίσω αυλή της πολυκατοικίας τους, σε ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με στόχο την υλοποίηση της ενοποίησης ακαλύπτων.

Όποιοι Αθηναίοι έχουν ήδη σκεφτεί αυτή την πιθανότητα και θα ήθελαν να κάνουν κάτι για να αλλάξει ο κοινός τους χώρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά στο www.akalyptos-2.org μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού διάρκειας τριών ημερών θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2016 όπου νέοι αρχιτέκτονες θα βοηθήσουν τους κατοίκους να κάνουν το σχέδιό τους πραγματικότητα! Οι ακάλυπτοι αποτελούν το καλύτερα κρυμμένο δυναμικό της Αθήνας. Η μεταμόρφωση των ακαλύπτων σε χώρους που θα είναι βιώσιμοι και θα αποτελούν το σημείο συνάντησης και δράσης μεταξύ των γειτόνων, θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των μισών τουλάχιστον κατοίκων κάθε οικοδομικού τετραγώνου.

Η συζήτηση για την ενοποίηση των ακαλύπτων κρατά από παλιά, αλλά δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε κάποιο έργο με αντίκτυπο. Ο στόχος είναι αυτό το εργαστήριο να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα από μία σειρά που θα ακολουθήσουν.   Πιστεύουμε ότι η Αθήνα μπορεί να αλλάξει, ένα οικοδομικό τετράγωνο τη φορά!

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας: www.akalyptos-2.org

Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: akalyptos.project@gmail.com

Ανοικτό κάλεσμα : μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015 Διοργάνωση συμμετοχικού εργαστηρίου : Φεβρουάριος 2016   H δράση υποστηρίζεται από το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων.

 

Η ομάδα συνεργάζεται για την ολοκλήρωση της δράσης με το Hybrid Space Lab  για επικοινωνία και διασύνδεση με τεχνογνωσία και ιδρύματα από την Ολλανδία και τη Γερμανία, καθώς και με το bhive ως τοπικό παράγοντα επικοινωνίας και έρευνας.

Πρωτοβουλία δράσης URBEGO / www.urbego.org

Η Urbego είναι μια διεθνής ομάδα που αποτελείται από νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, που στόχο έχουν να προσφέρουν άμεσες λύσεις σε θέματα που αφορούν στην πόλη, στο δημόσιο χώρο και στο πώς ζούμε μαζί. Η συμμετοχή των κατοίκων αποτελεί βασικό παράγοντα σε όλες τις προτάσεις και τις υλοποιήσεις της ομάδας, που έχει οργανώσει αντίστοιχα εργαστήρια στο Παρίσι, στα Τίρανα, στη Βενετία κλπ.

Micromega architecture & strategies Ο Αλέξανδρος Ζώμας και η Μάρα Παπαβασιλείου είναι νέοι αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, έχοντας ιδρύσει την ομάδα μΜ. Ασχολούνται με θέματα που αφορούν στο ρόλο της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα, στις διαδικασίες ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου μέσα από εφήμερες ή μόνιμες δράσεις, αλλά κυρίως μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών. Αποτελούν τον κόμβο του δικτύου Urbego στην Αθήνα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο