24.02.2023

Emfasis Non-Profit: Στηρίζοντας τους άστεγους

Αλληλεγγύη
Σύνδεσμος Εκδήλωσης
Emfasis Non-Profit: Στηρίζοντας τους άστεγους

Η  Emfasis Non-Profit  είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δραστηριοποιείται σταθερά από το 2013 στηρίζοντας μεταξύ άλλων άστεγους, χρόνια άνεργους, οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχιας, κοινωνικά ευάλωτους νέους, κοινωνικά αποκλεισμένους ηλικιωμένους με κίνδυνο επικείμενης αστεγίας ή σε κατάσταση δρόμου*.

Η  Emfasis Non-Profit  στηρίζει, ανακουφίζει & ενδυναμώνει άτομα που βιώνουν πολλαπλές μορφές αστεγίας, χρόνια άνεργους, οικογένειες σε ακραία φτώχεια, κοινωνικά ευάλωτους νέους, κοινωνικά αποκλεισμένους ηλικιωμένους σε κίνδυνο επικείμενης αστεγίας ή σε επισφαλή στέγη και με σοβαρά  θέματα υγείας.

 

Πεδίο δράσης αποτελεί κυρίως η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, παρέχοντας ανθρωπιστική, συμβουλευτική και οικογενειακή στήριξη με τα κλιμάκια των έμπειρων streetworkers της οργάνωσης (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.), που πλαισιώνονται από εκπαιδευμένους εθελοντές και 2 κινητές μονάδες στήριξης. Σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, αιφνίδιων δυσμενών καταστάσεων και φυσικών καταστροφών παρεμβαίνει και σε περιοχές εκτός Αττικής.

Η Emfasis Non-Profit   λειτουργεί ανεξάρτητα από κρατικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα & στηρίζεται αποκλειστικά σε συνεισφορές εταιρειών, δωρεές ιδιωτών & ιδρυμάτων.

Social Streetwork – SW

Η μεθοδολογία της Emfasis είναι το Social StreetWork, μία μεθοδολογία που εφαρμόζεται με κεντρικό άξονα την προσέγγιση των ανθρώπων σε ανάγκη στο δικό τους περιβάλλον, μέσω της καθημερινής παρουσίας, στοχεύοντας στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, προχωρώντας σε μία από κοινού συνεργασία, με τελική έκβαση την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η Emfasis Non-Profit   στα 10 έτη λειτουργίας και συνεχούς παρουσίας της στους δρόμους της Αττικής, καταγράφει και μελετά αδιάκοπα ανάγκες και προκλήσεις των οικογενειών που βιώνουν ακραία φτώχεια και συνθήκες επισφαλούς στέγης. Όλα τα προγράμματα ανακούφισης από το 2013, είναι απόρροια μαρτυριών και συστηματικών συνεντεύξεων των ίδιων των ωφελουμένων αναφορικά με τις άμεσες ανάγκες και προτεραιότητές τους.

  1. TheHellenicInitiativeAustraliaMobilizingLivesΤο πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανακούφιση, την κινητοποίηση και τελικά την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων που βρίσκονται στο δρόμο (άστεγοι, άποροι, άνεργοι, ηλικιωμένοι χωρίς φροντίδα, εγκλωβισμένοι μετανάστες) καθώς επίσης & οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.Με τις 2 Κινητές Μονάδες Στήριξης που είναι στελεχωμένες από εθελοντές οδηγούς & streetworkers προσφέρουμε σε σταθερή εβδομαδιαία βάση εξατομικευμένη υλική & ψυχοκοινωνική στήριξη και καθοδήγηση.Με εργαλεία όπως κινητά τηλέφωνα που βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ ωφελούμενων και Emfasis, το πρόγραμμα επιτάχυνε με σημαντικό ρυθμό τις διαδικασίες διεκπεραίωσης του κάθε περιστατικού με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά των ωφελούμενων που έχουν πάρει τον δρόμο της κοινωνικής επανένταξης και έχουν βελτιώσει αποτελεσματικά τις συνθήκες διαβίωσης τους.

    

 1. Δεν προσπερνάμε – στηρίζουμε – Έκτακτα Μέτρα Υδρόγειος«Δεν Προσπερνάμε – Στηρίζουμε! Έκτακτα μέτρα»: Στήριξη ευάλωτων ομάδων σε έντονα καιρικά φαινόμενα από την Υδρόγειο Ασφαλιστική και την Emfasis Non-Profit.
  Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως οι πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, η συχνότητα των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά, δημιουργούν ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες ειδικά για τους ανθρώπους με βιοποριστικά προβλήματα. Το πρόγραμμα «Δεν προσπερνάμε – Στηρίζουμε» δημιουργήθηκε ως μια στοχευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αναγκών που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις για άτομα και οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας, σε κατάσταση δρόμου ή επικείμενης αστεγίας. Είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε Αθήνα και Πειραιά παρέχοντας άμεση και έγκαιρη ανακούφιση στις ομάδες – στόχους με παροχή βασικών ειδών επιβίωσης  από τις μονάδες κινητής στήριξης της Emfasis Non-Profit σε όλο το λεκανοπέδιο.
 2. Merry StreetmasΚάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιείται η μεγαλύτερη καμπάνια στήριξης του ευάλωτου πληθυσμού. Εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών μας, επιτελούν ειδικά σχεδιασμένες βάρδιες προσφέροντας:α) είδη επιβίωσης (υπνόσακο, γάντια, σκούφο, κάλτσες, κασκόλ, ρουχισμό)β) ζεστά ροφήματα & καλάθια αγάπης με τρόφιμαγ) είδη ατομικής υγιεινής

  δ) ψυχοκοινωνική υποστήριξη & ενημέρωση από την διεπιστημονική μας ομάδα

  4. Kανείς Μόνος το Πάσχα Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα πραγματοποιείται η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνια στήριξης ευάλωτου πληθυσμού.
  Εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών μας, επιτελούν ειδικά σχεδιασμένες βάρδιες προσφέροντας:α) είδη επιβίωσης (υπνόσακο, κουβέρτες, ρουχισμό)

  β) Πασχαλινά εδέσματα (τσουρέκια,γλυκά, κουλούρια) και καλάθια αγάπης.

  γ) είδη ατομικής υγιεινής

  δ) ψυχοκοινωνική υποστήριξη & φυλλάδια ενημέρωσης Emfasis

  5. Προγράμματα 3ης & 4ης Ηλικίας
  *Με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος

  από το 2017 μέχρι σήμερα: Με την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων υπερήλικων σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου, αλλά και την ανεπάρκεια υφιστάμενων υπηρεσιών, η Emfasis ΑΜΚΕ, επεκτάθηκε σταδιακά σε μια πιο ολιστική μορφή, με το πρόγραμμα“Ψυχική Ενδυνάμωση και Ολιστική Επανένταξη 3ης & 4ης Ηλικίας σε Συνθήκες Διαβίωσης Δρόμου”.

  Με την υλοποίηση φοροτεχνικών/νομικών ενεργειών, δράσεων Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης, την διεξαγωγή Διαδραστικών Σεμιναρίων Ανταλλαγής Εμπειριών με άλλους φορείς/υπηρεσίες, τη συγγραφή Εκπαιδευτικού Υλικού για την 3η & 4η Ηλικία, η Emfasis AMKE στόχευσε ουσιαστικά στην:
  – βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων σε συνθήκες δρόμου, αλλά & στην ανεξαρτησία τους
  – ποιοτικότερη εξυπηρέτησή τους από φορείς & υπηρεσίες, παρεμβαίνοντας ολιστικά
  – μεταλαμπάδευση γνώσεων και εμπειριών σε εργαζόμενους & εθελοντές άλλων δομών/ υπηρεσιών

  2021-2022: Στα πλαίσια Προγράμματος αυτού δημιουργήθηκε και ένα μοναδικό στο είδος του ντοκιμαντέρ με το όνομα: “Οι Πρωταγωνιστές της Επιβίωσης” – RooflessDreams.  Στην διάρκεια των 12 μηνών των γυρισμάτων καταγράφηκαν και απεικονίστηκαν οι προσωπικές ιστορίες (ωφελούμενων) και της παράλληλης σχέσης τους με τους Streetworkers της Emfasis ΑΜΚΕ, στην προσπάθεια της οργάνωσης να τεθούν υπό συζήτηση η αστεγία, τα στερεότυπά της και τη θέση της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στο ζήτημα.

 1. 6. Mobile Joy – Μονάδα Ψυχαγωγίας Χωρίς Διακρίσεις & ΠεριορισμούςΗ ανταπόκριση του κοινού που ταυτίστηκε και συμμετείχε στο Πρόγραμμα “Μουσική στο Δρόμο – Θεραπεία Ζωής” (StreetMuse – SoulUnloose), την περίοδο 2021-2022,ήταν εξ αρχής συγκινητική και τα ευεργετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους μας αδιαμφισβήτητα. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Πρόγραμμα “Mobile Joy”.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για ένα Κινητό Κέντρο Ημέρας Δραστηριοτήτων, μία Μονάδα Ευεξίας & Αλληλεπίδρασης, με αμιγώς Ψυχαγωγικό περιεχόμενο, το οποίο υλοποιείται κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους, και κατά περίπτωση σε εσωτερικούς.

Με την κινητή μονάδα της Emfasis Foundation, σταθμεύουμε σε χαρτογραφημένα σημεία του Κέντρου της Αθήνας και του Δυτικού Τομέα, όπου οι επαγγελματίες StreetWorkers υλοποιούν δράσεις πεδίου, με κινητό εξοπλισμό εξωτερικών χώρων (π.χ. καρέκλες, τραπέζια, tablets, μουσικά όργανα, βιβλία, επιτραπέζια κ.ά.)

Πιο συγκεκριμένα, οι Δράσεις Ψυχαγωγίας & Ευεξίας περιέχουν:

  • Μουσικοθεραπεία(αυτοσχεδιασμός/στιχοδημιουργία/εκμάθηση κλπ.)
  • Διαδραστικά Εργαστήρια Δημιουργίας & Χειροτεχνίας
  • Mobile Library (παραγωγική ανάγνωση/ανταλλαγή βιβλίων)
  • Ομαδικά Παιχνίδια Αλληλεπίδρασης (επιτραπέζια κλπ.)
  • Mobile Wifi (ψηφιακή εκμάθηση)
  • Ψυχαγωγικές Eξορμήσεις (εντός και εκτός Αθηνών)
  • Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (μουσική/θέατρο)

Απώτερος σκοπός, η κοινωνική διάδραση, η διατήρηση της λειτουργικότητας, η εκμάθηση, το “μοίρασμα” & η μεταλαμπάδευση, καθώς και η προώθηση ψυχικής ευεξίας και η δημιουργία συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων. Το θετικό συναίσθημα της ανθρώπινης επαφής και η αλληλοπροσφορά βοήθειας, αυξάνουν την αίσθηση αυτοεκτίμησης, καθώς διευκολύνουν την ανάδειξη συναισθημάτων αποδοχής, αγάπης, αξίας και θαυμασμού.


7.Look Up – Πρόγραμμα Γυναικείας Ενδυνάμωσης

Το “Look Up” είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη και ενδυνάμωση των ωφελούμενων γυναικών μέσω 4 αλληλένδετων προσεγγίσεων:

α. Το woman2woman mentoring
β. τη διαχείριση & ανακούφιση του οικογενειακού συστήματος
γ. την εργασιακή ενδυνάμωση & αποκατάσταση
δ. βελτίωση της σωματικής υγείας.

Ομάδες στόχου είναι οι γυναίκες που ανήκουν στο δίκτυο ωφελουμένων της Emfasis και παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και την ακραία φτώχεια που ταλανίζει τους ευάλωτους κοινωνικά ανθρώπους: γυναίκες σε ορατή και αόρατη αστεγία χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, κοινωνικά αποκλεισμένες ηλικιωμένες, οικογένειες, μητέρες μονογονεϊκών και παιδιά υπό την απειλή έξωσης.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο