Η Ομάδα παραδοσιακών σπόρων Αθήνας – Γλυκοπατάτα, μέλος του Δικτύου Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων ΣΙΤΩ, διοργάνωσε την 2η ετήσια ανοιξιάτικη γιορτή της την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στο κτίριο και την αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Μία ακόμη γιορτή του Δικτύου ΣΙΤΩ στην Αθήνα ολοκληρώθηκε όπου όσοι παραβρέθηκαν, μοιράστηκαν, υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής των υπέροχων μουσικών, γνώσεις και εμπειρίες, παραδοσιακούς σπόρους και εκατοντάδες σπορόφυτα με τους καλλιεργητές και τα μέλη του ΣΙΤΩ από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, συζητήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών από τους/τις παραμυθάδες και όσοι επιθυμούσαν, συμμετείχαν στις δράσεις “Υιοθετείστε μια ποικιλία” και “Εθελοντές του Σιτώ”.
Ποια είναι η φιλοσοφία του Δικτύου ΣΙΤΩ;
Δώδεκα συνεργάτες που συμπορευτήκαν την τελευταία δεκαετία σε δράσεις για τους παραδοσιακούς σπόρους, αποφασίσαν να οργανώσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας, μάθησης και ποικίλων δράσεων. Το πρώτο τους βήμα ήταν η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για το σπόρο, που περιλαμβάνει τόσο τις ποικιλίες που αναπαράγουν και διανέμουν, όσο και τις βιωματικές γνώσεις που συνδέονται με αυτές.
Αρχές του δικτύου
• Σεβασμός στη ζωή, στο σπόρο, στις πάσης φύσεως προσωπικές επιλογές των μελών του δικτύου, στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου.
• Καλλιεργούμε και διαδίδουμε μόνον «ελεύθερους σπόρους» δηλαδή αυτούς που δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα βελτιωτή ή διαθέτουν άδεια “Ανοικτής πηγής”, ως Κοινά Αγαθά.
• Δεν διαδίδουμε σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό από εμπορικές ποικιλίες που πωλούνται στα φυτώρια και καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα ή δικαιώματα βελτιωτή, εκτός εάν τα δικαιώματα έχουν λήξει.
• Καλλιεργούμε βιολογικά, με τις αρχές της αγροοικολογίας.
• Διατηρούμε προσεκτικά συνθήκες υγιεινής στη διαφύλαξη των σπόρων ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες φυτο-Υγείας. Το δίκτυο μας δεν πουλά σπόρους ή σπορόφυτα. Ανταλλάσσει, προσφέρει, χαρίζει. Ο σπόρος είναι ζωή και “η ζωή είναι προσφορά αγάπης”.
Σκοποί
Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη υποστήριξης και σύνδεσης των ομάδων και των ανθρώπων που εργάζονται με στόχο τον “ελεύθερο σπόρο”, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο – ομπρέλα με σκοπό:
1. Την αναγέννηση, διάδοση και συντήρηση της φυτικής αγροτικής βιοποικιλότητας που χάνεται, την διάδοση της γνώσης για διατήρηση σπόρου, την διατήρηση της υγείας του εδάφους, την ενίσχυση της καλλιεργητικής αυτάρκειας, τη στήριξη και αναγέννηση της ελληνικής σποροπαραγωγής και του δικαιώματος των γεωργών να μπορούν να πουλάν τον σπόρο που παράγουν.
2. Τη μελέτη και προσπάθεια επίλυσης θεσμικών και νομικών ζητημάτων που αφορούν το σπόρο, τους παραγωγούς του, τους διατηρητές του και τους διακινητές του.
Καλλιεργώντας παραδοσιακές ποικιλίες και κρατώντας τον δικό μας σπόρο, όπως έκαναν και οι παππούδες μας, γινόμαστε πιο ανεξάρτητοι και πιο αυτάρκεις διατροφικά και προστατευόμαστε από μια πιθανή επισιτιστική κρίση.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.sito.gr