20.04.2022

Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους – Ευρωπαϊκή Αφήγηση Ιστοριών: «Το Μέλλον μου στην ΕΕ»

Open Calls
Αλληλεγγύη
Δημόσιος Χώρος
Εκπαίδευση / Ενημέρωση
Μετανάστες & Πρόσφυγες
Πολιτισμός
Τεχνολογία
Σύνδεσμος Εκδήλωσης
Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους – Ευρωπαϊκή Αφήγηση Ιστοριών: «Το Μέλλον μου στην ΕΕ»

Deadline: 01/06/2019

Η Inter Alia ξεκινάει διαγωνισμό για μικρού μήκους βίντεο (5 με 10 λεπτών) που θέτουν σε συζήτηση το μέλλον της Ευρώπης, πριν και μετά τις Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019.

Με τη συνεισφορά σου, μπορείς να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί σε ένα διεθνές κοινό και, ελπίζουμε, να εμπνεύσει κι άλλους Ευρωπαίους να εκφράσουν τις απόψεις τους επίσης.

Όλα τα είδη και οι τύποι ταινιών θα γίνουν αποδεκτές, χωρίς περιορισμό στην προέλευση ή την ηλικία των δημιουργών.

Η ιδέα πίσω από το διαγωνισμό

Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ αντιμετωπίζει μία μακροχρόνια και καθώς φαίνεται βαθιά απουσία σύνδεσης μεταξύ των θεσμών και των πολιτών της. Παντού στην Ευρώπη, είμαστε μάρτυρες μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και άλλων ειδών δημόσιας ανυπακοής ενάντια σε καθιερωμένες αρχές και θεσμούς. Αυτές αντικατοπτρίζονται, μεταξύ άλλων, σε διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά και τον αυταρχισμό, τις πολιτικές πρακτικές διακρίσεων και λιτότητας. Πολίτες και νέοι απαιτούν περισσότερα από τους φορείς λήψης αποφάσεων – περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αντιπροσώπευση- με μία λέξη, περισσότερη δημοκρατία.

Πιστεύουμε πως αν διερευνήσουμε αυτά τα κινήματα, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις αξίες και τα κίνητρα των ανθρώπων που βρίσκονται από πίσω, και έτσι να καταλάβουμε τους κοινωνικούς μηχανισμούς που έχουν οδηγήσει στο παρόν αδιέξοδο.

Ένα νέο αφήγημα για την Ευρώπη -ένα που εμπνέει περισσότερο- είναι απολύτως απαραίτητο επειγόντως. Ο στόχος αυτού του διαγωνισμού είναι να καταγράψει και να ασχοληθεί με την διαμαρτυρία ως μία μορφή δημοκρατικής συμμετοχής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία ανασχηματισμού της Ευρωπαϊκής ταυτότητας πέρα από σύνορα, που θα αντιμετωπίζει λαϊκιστικά και εθνικιστικά μοτίβα και θα αυξήσει τη συμμετοχή ψηφοφόρων στις εκλογές. Στοχεύουμε να συγκεντρώσουμε εμπειρίες και απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης όπως έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα είδη διαμαρτυριών και δημιουργικών κινημάτων στην Ελλάδα, και να ενδυναμώσουμε τους δημιουργούς ώστε να μεταφέρουν τα μηνύματά τους στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό για να ενταθεί η δημοκρατική και πολιτειακή συμμετοχή, συνδέοντας όλες τις εκφάνσεις της ενεργούς πολιτικής συμμετοχής με την συμμετοχή σε συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ.

Ο διαγωνισμός στοχεύει να καταγράψει ιστορίες που οδήγησαν στην έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μεταφέρουν μηνύματα που προέρχονται
από τη βάση του πληθυσμού στις δημόσιες πολιτικές της ΕΕ, πριμοδοτώντας μία προσέγγιση από τα κάτω, πιο κοντά στους πολίτες, προκειμένου να ανακαλύψουμε αν μπορεί το Ευρωπαϊκό σχέδιο να προχωρήσει παρακάτω και να απαντήσει στις προκλήσεις με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Μέσω αυτού του διαγωνισμού θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε διδάγματα από τα κινήματα των τελευταίων χρόνων για το πώς να αναδιαμορφώσουμε το μέλλον της ΕΕ και να κεφαλαιοποιήσουμε την πολιτειακή δράση. Θα διερευνήσουμε και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τις ρίζες και τις κινητήριες δυνάμεις τους, και ελπίζουμε να βρούμε νέους τρόπους να αυξήσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή.

Βραβεία και Έπαθλα

Όλα τα βίντεο θα αναρτηθούν και προωθηθούν μέσω μίας ειδικής πλατφόρμας την οποία διαχειρίζεται η Inter Alia. Επιλεγμένα βίντεο θα προβληθούν σε τελετή απονομής το Σεπτέμβριο του 2019 στην Αθήνα.

Οι 4 νικητές δημιουργοί θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην τελική εκδήλωση στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας τον Οκτώβριο του 2019.

Όροι και προϋποθέσεις

Περίοδος υποβολής: 13 Μαρτίου – 1 Ιουνίου 2019

Θέμα: Το Μέλλον της Ευρώπης

Ηλικία του δημιουργού: Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό

Προέλευση: Δεν υπάρχει περιορισμός ή απαγόρευση στην προέλευση του βίντεο ή του δημιουργού, αρκεί να διερευνά το θέμα σε σύνδεση με την τοπική πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Διάρκεια: Τα βίντεο πρέπει να διαρκούν ανάμεσα σε 5 και 10 λεπτά.

Κατηγορίες: Ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, animation, πειραματικό, video art, κτλ.

Υποβολή του βίντεο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Vimeo (υποβάλλοντας τον κωδικό σας) ή οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα για την υποβολή του βίντεο. Άλλοι τρόποι υποβολής (π.χ. παράδοση USB στο γραφείο μας) θα γίνουν επίσης αποδεκτοί. Τα αρχεία βίντεο πρέπει να είναι ένας από τους παρακάτω τύπους: AVI, MP4 ή MOV.  Βίντεο φτιαγμένα με smartphone ενθαρρύνονται και γίνονται αποδεκτά.
Προτεινόμενη ανάλυση 1080 * 1920

Γλώσσα: μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε γλώσσα, υποτιτλισμένο στα Αγγλικά.

Κάθε δημιουργός μπορεί να συμμετάσχει μόνο με ένα βίντεο.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://interaliaproject.com/news.php?id=222 ή στο: boneva@interaliaproject.com, με ένδειξη στο θέμα του e-mail: “Video Call 2019”.

Τα βίντεο που θα προβληθούν στην ανοιχτή εκδήλωση (δηλαδή οι φιναλίστ) θα επιλεχθούν από μία Διεθνή Επιτροπή Ειδικών που θα επιλεγεί από το συμβούλιο διαχείρισης του project BRING. Οι τομείς ειδίκευσής τους ανήκουν σε ένα φάσμα από τη δημιουργία βίντεο, στις αφηγηματικές πρακτικές, στα Ευρωπαϊκά Ζητήματα.

Τα 4 νικητήρια βίντεο θα ψηφιστούν από το κοινό μέσω μίας online και offline διαδικασίας εύκολης πρόσβασης.

Οι φιναλίστ θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα στα τέλη του Ιουλίου 2019.

Η Inter Alia διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μέρη κάθε ταινίας για λόγους προώθησης της πρωτοβουλίας και μεγαλύτερης ορατότητας. Σε καμία περίπτωση η Inter Alia δεν θα χρησιμοποιήσει το υποβληθέν υλικό για εμπορικούς ή κερδοσκοπικούς λόγους.

Οι φιναλίστ θα προσκληθούν σε μία Ανοιχτή Προβολή στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο του 2019. Η ακριβής ημερομηνία θα επικοινωνηθεί.

Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ανοιχτής Προβολής στην Αθήνα, δείτε νο. 14 από πάνω.

Μαζί με την τιμητική αναγνώριση της επιτυχίας, οι 4 νικητές δημιουργοί θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να συμμετάσχουν στην Τελική Εκδήλωση στο Βουκουρέστι τον Οκτώβριο του 2019. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα επικοινωνηθούν. Τα ταξιδιωτικά έξοδα και η διαμονή θα καλυφθούν από την Inter Alia.

Οι συμμετέχοντες στην Ανοιχτή Προβολή συμφωνούν να συμμετάσχουν σε συνέντευξη και να φωτογραφηθούν από τους χορηγούς επικοινωνίας και το διοργανωτή για λόγους μεγαλύτερης ορατότητας της πρωτοβουλίας.

Στιγμές από την Ανοιχτή Προβολή θα αποθηκευτούν από την Inter Alia. Κάθε άτομο στο κοινό και κάθε συμμετέχων που μπορεί να εμφανίζεται σε αυτό το φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει καμία υλική ή άλλη αποζημίωση.

Η Inter Alia διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην οργάνωση της Ανοιχτής προβολής ή να την ακυρώσει, σε περίπτωση που συνθήκες απαιτούν μία τέτοια απόφαση.
Η υποβολή του βίντεο σηματοδοτεί την ολοκληρωτική και χωρίς όρους αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής.

Για την Inter Alia

Η Inter Alia είναι μία πολιτειακή οργάνωση και think-tank που ιδρύθηκε το 2013 και εδρεύει στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Η αποστολή της είναι να συνεισφέρει στην δημιουργία μιας συμπεριληπτικής και ενεργής Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών, μέσω της ενημέρωσης για την ΕΕ ως δομή και την ενημέρωση των μελλοντικών πολιτών της ΕΕ για τα διαθέσιμα κανάλια δράσης, συμμετοχής και διαμόρφωσης της Ευρώπης.

Η Inter Alia στοχεύει στην ανοιχτότητα, τη συμπερίληψη, το σεβασμό, την ανεκτικότητα, την ισότητα, την εξωστρέφεια, τη διαφορετικότητα και τη σύνδεση. Πιστεύουμε πως η βιώσιμη συγκρότηση μιας τέτοιας Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενεργούς συμμετοχής των λαών της.

Η Inter Alia στοχεύει σε ένα συμμετοχικό μέλλον, στο οποίο οι πολίτες θα είναι στη θέση του οδηγού, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις. Σε ένα κόσμο φρενήρους ρυθμού, με διαρκή ροή πληροφορίας και αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις οι πολίτες χρειάζονται τόσο να αναπτύσσουν και να συνθέτουν διαφορετικές δεξιότητες και εργαλεία, όσο και να βρίσκονται επικεφαλής πρωτοβουλιών στην κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική σφαίρα. Η Inter Alia, πιστεύοντας στη δημιουργική δύναμη των ενεργών πολιτών εμπλέκεται μαζί τους σε μία σχέση αμοιβαίας μάθησης και κοινού οφέλους.

Επικοινωνία

Για παραπάνω πληροφορίες και ερωτήσεις:

E-mail: boneva@interaliaproject.com
Ιστότοπος: www.interaliaproject.com
FB: https://www.facebook.com/interaliaproject
Τηλ: +30 2155 45 11 74

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο