Πέντε ημέρες με τον Εν Λευκώ στη στέγη συνΑθηνά

Πέντε ημέρες με τον Εν Λευκώ στη στέγη συνΑθηνά

ο Εν Λευκώ επέστρεψε στη στέγη του συνΑθηνά και έμεινε μαζί μας για πέντε ημέρες ζωντανών εκπομπών από τη Βαρβάκειο Πλατεία. Εξαιρετικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί μας κράτησαν συντροφιά, συζήτησαν για τις δράσεις που γίνονται στην πόλη και διάλεξαν υπέροχη μουσική. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, μιλήσαμε με τους Σπύρο Παγιατάκη και Νίκο Δρογώση

Τo Δεκέμβριο του 2015, δύο χρόνια μετά, ο Εν Λευκώ επέστρεψε στη στέγη του συνΑθηνά και έμεινε μαζί μας για πέντε ημέρες ζωντανών εκπομπών από τη Βαρβάκειο Πλατεία. Εξαιρετικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί (Λατέρνατιβ, Κωνσταντίνος Τζούμας, Κάφκα, Σπύρος Παγιατάκης, Νίκος Δογώσης) μας κράτησαν συντροφιά, συζήτησαν για τις δράσεις που γίνονται στην πόλη και διάλεξαν υπέροχη μουσική. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, μιλήσαμε με το Σπύρο Παγιατάκη και το Νίκο Δρογώση και συζητήσαμε για την Αθήνα, το συνΑθηνά και το ρόλο του ραδιοφώνου στη ζωντανή κοινότητα που υλοποιεί δράσεις για την πόλη.  

Πώς θα περιέγραφες σε κάποιον την εμπειρία της  εβδομάδας ζωντανών μεταδόσεων του Εν Λευκώ από τη στέγη συνΑθηνά;

Σπύρος Παγιατάκης: Ήταν πάρα πολύ ωραία. Καταρχάς γιατί ήταν στο πιο σωστό σημείο της Αθήνας που είναι όλα πολύχρωμα και περνάει όλος αυτός ο κόσμος και υπάρχουν όλες οι φυλές της Αθήνας εδώ πέρα και του υπόλοιπου πλανήτη γιατί έχουν μαζευτεί. Γενικά είναι πολύ διαδραστικό γιατί έρχεσαι σε επαφή με το τι συμβαίνει έξω. Δεν είναι το κλασσικό ότι είσαι σε ένα στούντιο και έχεις τα χαρτάκια σου, τις μουσικές σου και ενδεχομένως κάτι μπορεί να γίνεται έξω που δε γίνεται συνήθως ποτέ κάτι. Απλά εδώ πέρα συμβαίνουν πράγματα, είναι ωραίο. Είναι ζωηρό.

Νίκος Δρογώσης: Όλη αυτή η εβδομάδα ήταν πραγματικά πολύ συναρπσατική. Μας προσέξατε πάρα πολύ. Εγώ χαίρομαι που είμαι μέρος μιας κατάστασης που βοηθάει στο να ομορφύνει η πόλη μας, να γίνει λίγο πιο λειτουργική. Θα ήθελα να βοηθήσω περισσότερο και σε ότι κάνετε βασικά από εδώ και πέρα. Να ξέρετε ότι πάντα μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μουκαι με τον Εν Λευκώ.

Ποιος είναι ο ρόλος του ραδιοφώνου στη νέα αυτή συνθήκη που έχουν δημιουργήσει οι δράσεις των πολιτών στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια;

Σπύρος Παγιατάκης: Μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός. Μπορείς να επικοινωνήσεις πράγματα που συμβαίνουν μαζί με μουσική για να τα  συνοδεύεις όλα αυτά και να φαίνονται πιο όμορφα, να τα κάνεις πο ενδιαφέροντα. Είναι πολύ πιο ωραίο από ότι αν τα πετύχεις κάπου σε ένα έντυπο ή σε μια τηλεόραση ή σε ένα site στον internet. Είναι πολύ πιο ζωντανά.

Νίκος Δρογώσης: Δε θα μιλήσω γενικά για τα ραδιόφωνα. Αλλά συγκεκριμένα για το Εν Λευκώ,εμείς είμαστε ένας σταθμός που πάντα ήμαστε δίπλα στην πόλη. Είμαστε ένας σταθμός της πόλης, ασχολούμαστε με τα πολιτισικά δρώμενα της πόλης μας. Όπως μπορούμε να βοηθήσουμε, βοηθάμε, πέραν από τις καλλιτεχνικές μας ανυσηχίες. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν όλοι. Ειδικά από τη στιγμή που ασχολούμαστε με κάτι που είναι καλλιτεχνικό και ακουμπάει στην ψυχή των ανθρώπων και στην καρδιά τους, είμαστε συνδεδεμένοι είτε το θέλουμε, είτε όχι. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εδώ. Και η επιλογή μας το να βγούμε αυτήν την εβδομάδα από τη στέγη του συνΑθηνά ήταν γιατί είμαστε μέρος αυτού του πράγματος και ότι μπορείτε να μας υπολογίζετε σε αυτό.  

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια προσωπική σου, αγαπημένη εικόνα από την Αθήνα;

Σπύρος Παγιατάκης: Μου αρέσει , υπερβολικά πολύ, καλοκαίρι, πολύ νωρίς το πρωί στο Μοναστηράκι να πίνω καφέ στη μεριά που βλέπει τις γραμμές του τρένου. Είναι το πιο ήσυχο σημείο και η πιο ήσυχη ώρα ολόκληρου του χρόνου για την πόλη.

Νίκος Δρογώσης: Είναι πάρα πολλά τα μέρη τα οποία έχω αγαπήσει στην πόλη. Έχω μεγαλώσει στο Κουκάκι, άρα όλο αυτό το τρίγωνο (Θησείο, Πλάκα, Κουκάκι) είναι γεμάτο με υπέροχες, φοβερές αναμνήσεις. Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Η ζωή μου είναι συνδεδεμένη με την πόλη μας.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο