FOCUS: KYMA project

FOCUS: KYMA project

Μια πλατφόρμα συμπεριληπτικού χορού που με κάθε της δράση ενισχύει την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Μια πλατφόρμα συμπεριληπτικού χορού που με κάθε της δράση ενισχύει την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Με κεντρικό άξονα τον συμπεριληπτικό χορό, το KΥΜΑ project οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια, παραστάσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στοχεύοντας στην ενίσχυση της ίσης πρόσβασης στην τέχνη και υπερβαίνοντας κάθε μορφή διάκρισης.

Λίγες εβδομάδες μετά τη διοργάνωση του KYMA Festival 2019 αλλά και στον απόηχο της βράβευσης του KYMA Project με το βραβείο του Social Dynamo ως ομάδα που σημείωσε σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Πρόγραμμα, η Αγγελική Μητροπούλου, πολιτιστική διαχειρίστρια και συντονίστρια του KYMA project, απαντά στις ερωτήσεις μας σχετικά με το όραμα, τις προκλήσεις, τις εμπειρίες αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού.

 Πότε και πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του KYMA project; Ποιες είναι οι δράσεις του;

Η ιδέα για μια πλατφόρμα συμπεριληπτικού χορού προέκυψε πριν 3 χρόνια αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη και ενδυνάμωση των μικτών ομάδων χορού. Ο μικτός ή συμπεριληπτικός χορός παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των στερεοτύπων απέναντι στην αναπηρία και δημιουργεί ευκαιρίες έκφρασης, απασχόλησης και ηγεσίας για άτομα με αναπηρίες. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, τα μικτά τμήματα χορού, οι μικτές ομάδες και οι καλλιτέχνες με αναπηρία είναι κάτι που δεν συναντάς συχνά.
Το κύμα έρχεται να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του συμπεριληπτικού χορού. Μέσα από τις δράσεις μας ενδυναμώνουμε, δικτυώνουμε και εκπαιδεύουμε άτομα με αναπηρίες που θέλουν να ασχοληθούν με τον χορό, υποστηρίζουμε και προβάλλουμε παραγωγές από μικτές ομάδες ή άτομα με αναπηρίες και συνηγορούμε υπέρ της ίσης πρόσβασης όλων στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Στις δράσεις μας περιλαμβάνονται μαθήματα, σεμινάρια, παραστάσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και το KYMA Festival, στα οποία έχουν ίση πρόσβαση, είτε ως θεατές είτε ως συμμετέχοντες, όλοι ανεξαρτήτως αναπηρίας, ηλικίας, φυλής ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οργάνωσή σας;

Το να δημιουργήσεις και να συντηρήσεις μια κοινωνικο-πολιτιστική πρωτοβουλία είναι μια πρόκληση από μόνο του στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Είναι γνωστό ότι σε δύσκολες περιόδους το πρώτο που θα πληγεί είναι ο πολιτισμός και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πρόσβαση των μειονοτήτων στον πολιτισμό. Πέρα όμως από τις προκλήσεις περί βιωσιμότητας μιας ΜΚΟ, εμείς έχουμε μια βασική πρόκληση παραπάνω. Είναι η έλλειψη προσβάσιμων χώρων. Είμαστε σε μόνιμη αναζήτηση χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν χορευτικές δράσεις αλλά να είναι πλήρως προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Ειδικά για την διοργάνωση του ΚΥΜΑ Festival, χρειάζεται προσβάσιμη σκηνή και παρασκήνια! Οι χώροι που πληρούν αυτές τις προδιαγραφές στην Αθήνα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εξ’ αιτίας αυτής της σημαντικής έλλειψης, οι δράσεις μας είναι πιο αραίες από όσο επιθυμούμε και πολύ πιο χρονοβόρες στην διοργάνωση.

Ποιες είναι οι συνεργασίες στις οποίες βασίζεται το KYMA προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του;

Υπάρχουν σταθεροί εξωτερικοί συνεργάτες όπως ο πολιτιστικός οργανισμός Liminal που αναλαμβάνει τις υπηρεσίες προσβασιμότητας και η εταιρεία πολιτιστικής διαχείρισης Cultόpια που υποστηρίζει την οργανωτική ομάδα στο κομμάτι του σχεδιασμού και της παραγωγής. Παράλληλα όμως πολύ σημαντική είναι η προβολή των δράσεων μας από το Nevronas.gr και το ameaplus.gr αλλά και από συλλόγους ΑμεΑ διότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι συμμετοχές από άτομα με αναπηρίες που είναι και η βασική ομάδα στόχος μας. Εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη από το πρόγραμμα φιλοξενίας και ενδυνάμωσης του Social Dynamo που μας προσφέρει πρόσβαση τόσο σε υποδομές αλλά και σε ένα εξαιρετικά χρήσιμο δίκτυο οργανισμών με κοινωνική δράση.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας από το πρόσφατο φεστιβάλ που διοργανώσατε συνεργασία με το Θέατρο της ΑΣΚΤ; Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που διδαχτήκατε από αυτήν;

Το φεστιβάλ είναι η πιο μεγάλη, η πιο χρονοβόρα και η πιο απαιτητική διοργάνωση μας. Είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον συμπεριληπτικό χορό που γίνεται σε προσβάσιμο χώρο με παράλληλη ακουστική περιγραφή για μη βλέποντες σε όλες τις χορογραφίες και παράλληλη διερμηνεία στην νοηματική για μη ακούοντες όπου υπάρχει ομιλία. Στο φετινό φεστιβάλ οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και στις παραστάσεις ξεπέρασαν τους 50 οπότε σίγουρα ήταν μεγάλο μάθημα για μια μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα παραγωγής σαν την δικιά μας. Επιπλέον, συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά ότι όταν έχεις όραμα και πάθος μπορείς να τα καταφέρεις και θα βρεις ανθρώπους να σε υποστηρίξουν με ποικίλους τρόπους. Την ίδια στιγμή, βλέποντας το πώς μας έχει αγκαλιάσει το κοινό, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για ίσες ευκαιρίες αλλά και για νέα ερεθίσματα. Το φεστιβάλ αυτό είναι αρκετά μοναδικό, δυστυχώς! Και λέμε δυστυχώς γιατί η ίση πρόσβαση στην τέχνη θα έπρεπε να είναι το δεδομένο και όχι η εξαίρεση.

Πέρα από το προφανές, δηλαδή τη βελτίωση των σχετικών υποδομών, τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην τέχνη;

Το άλλο προφανές για εμάς, που το συναντάς ακόμα πιο σπάνια είναι η συντήρηση και καλή λειτουργία αυτών των υποδομών! Δεν αρκεί να εγκαταστήσεις ένα αναβατόριο, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη ιδανικά χωρίς συνοδεία ή επίβλεψη. Ο στόχος πρέπει να είναι η αυτονομία των χρηστών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Πέρα όμως από την προσβασιμότητα των κτιρίων, μια δημοτική αρχή θα πρέπει να φροντίζει να υπάρχουν υπηρεσίες προσβασιμότητας περιεχομένου. Π.χ διερμηνεία στην νοηματική, υπέρτιτλοι, ακουστική περιγραφή, εκτυπώσεις σε γραφή Braille κλπ. Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι πιστεύουμε ότι η αναπηρία έχει να κάνει μόνο με τους χρήστες αμαξιδίων οπότε η πρόβλεψη σταματάει εκεί.

Το KYMA project επιβραβεύθηκε με ένα χρηματικό έπαθλό, ως η συμμετέχουσα ομάδα του προγράμματος Social Dynamo, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διάρκεια του 4ου κύκλου φιλοξενίας και ενδυνάμωσης. Πώς είδατε οι ίδιοι τις οργανωσιακές σας δεξιότητες να βελτιώνονται στο διάστημα της φιλοξενίας σας;

Στα πλαίσια του τελευταίου κύκλου φιλοξενίας και ενδυνάμωσης η εσωτερική αναδιοργάνωση ήταν αξιοσημείωτη. Αρχίσαμε να θέτουμε καλύτερα τις προτεραιότητες μας, να δίνουμε έμφαση σε μακροπρόθεσμα ουσιαστικά αποτελέσματα και να επενδύουμε χρόνο και ενέργεια στην δημιουργία μιας κοινότητας. Παράλληλα, αναγνωρίσαμε την σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης τόσο του προσωπικού όσο και των εθελοντών για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Πώς μπορεί να συμμετάσχει στις δράσεις και στην υλοποίηση των σκοπών του ΚΥΜΑ project κάποιο άτομο που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα προσβασιμότητας;

Με πολλούς τρόπους! Αρχικά όλες μας οι δράσεις απευθύνονται σε μικτά γκρουπ, οπότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμμετάσχει με ή χωρίς αναπηρία.
Από την άλλη πλευρά όσον αφορά τους σκοπούς, μπορεί να μας βοηθήσει στην παραγωγή και στην έρευνα. Μπορεί να μας βοηθήσει στην χαρτογράφηση των προσβάσιμων χώρων. Μπορεί να γίνει εθελοντής στις παραγωγές μας. Μπορεί να μας προτείνει μια καινούργια δράση και να την σχεδιάσουμε μαζί.
Πέρα όμως από όλα αυτά, αν κάποιος πρεσβεύει τις ίδιες αξίες για συμπερίληψη και ισότητα και οι πράξεις του συμφωνούν με αυτό, σίγουρα συνεισφέρει στην υλοποίηση των σκοπών μας!

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του KYMA project;

Στα άμεσα σχέδια μας είναι σεμινάρια συμπεριληπτικού χορού για ερασιτέχνες και επαγγελματίες στην Αθήνα και στην επαρχία. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει την χαρτογράφηση των μικτών ομάδων της Ελλάδας καθώς και των δασκάλων που αναλαμβάνουν μικτά τμήματα. Η χαρτογράφηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα μας μόλις ολοκληρωθεί.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο