Εργαστήριο προετοιμασίας παράστασης Dourgouti Island Hotel

Εργαστήριο προετοιμασίας παράστασης Dourgouti Island Hotel

Στο εργαστήριο αυτό θα εξερευνήσουμε πώς ο ιστορικός και συναισθηματικός χάρτης μιας γειτονιάς, μπορεί να δώσει έμπνευση για performance.

Στο εργαστήριο αυτό θα εξερευνήσουμε πώς ο ιστορικός και συναισθηματικός χάρτης μιας γειτονιάς, μπορεί να δώσει έμπνευση για performance. Πώς το αποτύπωμα της πόλης μπορεί να γίνει συναισθηματικό και το συναισθηματικό να μετουσιωθεί σε παράσταση χορού / θεάτρου; Πώς από την γνωριμία και την καταγραφή του παρελθόντος και του παρόντος μιας γειτονιάς μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια νέα γνωριμία / σχέση μαζί της, μέσα από μια περιπατητική παράσταση στους δρόμους και τις πλατείες της; Με το παρόν εργαστήριο ξεκινάμε την έρευνα της παράστασης Dourgouti Island Hotel.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, που εντάσσεται στο κύκλο σεμιναρίων του στούντιο “Κινητήρας” στο Κουκάκι, απευθύνεται σε καθιερωμένους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες στον χώρο των παραστατικών τεχνών (ηθοποιούς/χορευτές/μουσικούς/σκηνογράφους/κλπ). Το Dourgouti Island Hotel Project (Αυγ 2014-Νοε 2015) είναι μια διαδικασία γνωριμίας με το Δουργούτι, την περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών του Νέου Κόσμου. Αποτελεί μέρος του προγράμματος παραστάσεων στη πόλη UrbanDig της μη κερδοσκοπικής ομάδας παραστατικών τεχνών “όχι παίζουμε”. Το Dourgouti Island Hotel Project περιλαμβάνει μια μεγάλη ομπρέλα συλλογικών πολιτισμικών δράσεων γνωριμίας με το Δουργούτι , την οποία τροφοδοτούν ομάδες αρχειακής χαρτογράφησης της ιστορίας, των εντυπώσεων επισκεπτών και της σύγχρονης τοπικής δράσης (συλλογικών πρωτοβουλιών, ομάδων κλπ). Οι δράσεις και οι επί μέρους ομάδες αποτελούν συνεργασίες κατοίκων, τοπικών φορέων, φίλων της γειτονιάς, πολιτισμικών ομάδων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τελικός σκοπός μας είναι να συλλέξουμε αρχειακό υλικό, πληροφορίες και εμπειρίες που θα αποτελέσουν το «σενάριο» για μια site-specific παράσταση στους δρόμους της γειτονιάς τον Ιούνιο του 2015, μια παράσταση «ζωντανή» που θα εμπνέεται από το χτες, το σήμερα και τα όνειρα του Δουργουτίου.

Πότε: κάθε Σάββατο από 17/1/2015 έως και 29/3/2015 Ώρα: 11.00-15.00 Κόστος: 150 €* Δηλώσεις συμμετοχής: info@kinitiras.com ή στο 210-9248328 ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Στούντιο: Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα 11742 *Εάν η αποπληρωμή γίνει εφάπαξ στην έναρξη του σεμιναρίου, έκπτωση 10%. Ειδική προσφορά εάν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει και τα 3 σεμινάρια (Κ. Ντέλλας, Γ. Σαχίνης, Σ. Πάσχου): 360 €. Το εργαστήριο καθοδηγείται από τον Γιώργο Σαχίνη και την Ειρήνη Αλεξίου της ομάδας “όχι παίζουμε / UrbanDig Project”

Λίγα λόγια για την ομάδα “όχι παίζουμε”.
Η ομάδα «όχι παίζουμε» δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project η αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές και κτήρια της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Επανα-συστήνει την πόλη μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Με τη δράση Συγγραφείς του Κόσμου, η ομάδα συνεργάζεται με θεατρικές σκηνές, παρουσιάζοντας νέες σκηνικές προσεγγίσεις σε έργα διεθνούς απήχησης. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές. Το 2010 διακρίθηκε στο International Eco-art Contest & Exhibition στη Ρώμη με το έργο “Μάχη του Μαραθώνα μ.Χ» και το 2011 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στο TedxAthens Challenge 2011 από το Ίδρυμα Λαμπράκη. Η παράσταση της ομάδας για τον Λαπαθιώτη προτάθηκε για δύο βραβεία από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών 2006. Η ομάδα επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Ελληνικό περίπτερο στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 παρουσιάζοντας τις δύο παραστάσεις της στο Φράγμα Μαραθώνα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2010 και 2012.
Γιώργος Σαχίνης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος ΜΑ Advanced Theatre Practice της σχολής Central School of Speech and Drama (Λονδίνο, Μάιος 2003), του “Institute of the Arts” του Πανεπιστημίου “Duke” των Η.Π.Α. με έμφαση στο performance art και literature και των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών των Πανεπιστημίων Duke (Bachelor’s Degree) και Berkeley CA (Master’s Degree). Είναι ιδρυτής – σκηνοθέτης της ομάδας «όχι παίζουμε» και σκηνοθέτης των παραστάσεών της.
Ειρήνη Αλεξίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χορό στην επαγγελματική σχολή «Ραλλού Μάνου» και στην σχολή «Susan Klein School – Susan Klein technique» (Ν.Υόρκη) και yoga στην σχολή «Atmananda Yoga Center» (Ν. Υόρκη). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια χορού με τους J. Nelson, M. Stuart, K. Duck, M. Tompkins, P. Douglas, O. Flomin, J. Monson, D. Dorfman και άλλους. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια αρχαίου δράματος του κέντρου «Δεσμoί», του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Άρη Ρέτσου. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τις ομάδες «όχι παίζουμε», «Ad Lib» της Κατερίνας Παπαγεωργίου, «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη, «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα, «Unplugged» του Josef Szeiler, και με τους χορογράφους F.Ruchert και S.Forti. Είναι συνιδρυτής και χορογράφος της ομάδας «όχι παίζουμε». Έχει επίσης χορογραφήσει στο Μέγαρο Μουσικής, στο Εθνικό Θεάτρο, στο Θέατρο Προσκήνιο και συνεργαστεί με τους Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Σαρηγιάννη και Σ. Γκάγκα. Στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει εργαστεί ως βοηθός του Σ. Λιβαθινού. Το Δεκέμβριο του 2005 τιμήθηκε με βραβείο από την Νομαρχία Αργολίδος για την συνεισφορά της στο Πολιτισμό.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο