Aς μιλήσουμε για τον HIV

Aς μιλήσουμε για τον HIV

Μιλήσαμε με τον Κώστα Τρουπάκη από την Πράξις και τον Κώστα Χατζημωράκη από το Κέντρο Ζωής και τους ζητήσαμε να μοιραστούν τις σκέψεις τους για την τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τον HIV στη χώρα μας.

Φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV. Οι οργανώσεις «Κέντρο Ζωής», «PRAKSIS», ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»υλοποιούν δράσεις παροχής δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων με την εξελιγμένη μέθοδο «rapid test» και ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε με τον Κώστα Τρουπάκη από την Πράξις και τον Κώστα Χατζημωράκη από το Κέντρο Ζωής και τους ζητήσαμε να μοιραστούν τις σκέψεις τους για την τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τον HIV στη χώρα μας.

Πόσοι άνθρωποι μιλούν για τον HIV σήμερα ανοιχτά στη χώρα μας;

Κ. Χ. | Κέντρο Ζωής Γύρω μας είναι πολύ συχνό φαινόμενο να ακούμε ανθρώπους να μιλούν για AIDS και όχι HIV. Όλοι μας ακούμε πιο συχνά φορέας του AIDS και όχι φορέας του HIV ή οροθετικός. Αυτό θα πρέπει να το επισημάνουμε. Γιατί εφόσον καταγραφεί η διαφορά του HIV και του AIDS θα έχουμε κάνει ακόμα ένα βήμα για την αλλαγή της στάσης μας στους ανθρώπους που βιώνουν την HIV λοίμωξη στη ζωή τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, με τη βοήθεια της νέας γενιάς φαρμάκων, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, στην ενημέρωση έτσι ώστε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το HIV χωρίς φόβο και αρνητικά στερεότυπα.

K.T. | Πράξις Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μιλήσει κανείς για τον HIV σήμερα στην Ελλάδα. Η πρόοδος που έχει γίνει όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική αντιμετώπισή του έχει βοηθήσει στο να αποφορτιστεί από αρνητικές παραδηλώσεις και να επενδυθεί με μηνύματα ζωής. Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται ακόμα στην εκκίνηση. Όμως ο HIV παραμένει φορτισμένος με παράλληλα νοήματα συμπεριφορών όπως το σεξ και η χρήση ουσιών αλλά και πληθυσμών όπως ΛΟΑΤΚΙ και χρήστες. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται ακόμα και προσχηματικά για να στιγματίσει πληθυσμούς όπως οι μετανάστες, ένας πληθυσμός με χαμηλό επιπολασμό HIV στη χώρα μας. Έτσι ενώ μιλάμε πιο ανοιχτά για τον HIV δεν μιλάμε αρκετά και με τον κατάλληλο τρόπο για τους ανθρώπους που αφορά ο HIV. Τελικά, οι άνθρωποι που ζουν με HIV μένουν κάπως αμήχανοι μπροστά σε αυτό το πεδίο αντιφατικών μηνυμάτων, ενώ εμμένουσες περιπτώσεις διακρίσεων σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο τους ξαναστέλνουν στις ντουλάπες τους.

Πώς οι συνέργειες ανάμεσα σε Μ.Κ.Ο., ιδιωτικό και δημόσιο φορέα ενισχύουν τις προσπάθειες σχετικά με την πρόληψη και την υποστήριξη;

Κ. Χ. | Κέντρο Ζωής Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συνέργειες ανάμεσα σε Μ.Κ.Ο. (ιδιωτικό και δημόσιο φορέα) δεν μπορούν παρά να δίνουν μια διαφορετική δυναμική στην προσπάθεια για πρόληψη και υποστήριξη. Ο στόχος είναι κοινός, η προσπάθεια είναι και φαίνεται ενιαία, έχοντας σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η αναγνώριση των αδυναμιών και ο δημιουργικός διάλογος μας φέρνουν όλους πιο κοντά στον κοινό στόχο. Την μετάδοση της γνώσης και την ουσιαστική υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS.

K.T. | Πράξις Οι Μ.Κ.Ο. έχουν τη δυνατότητα να μιλούν πιο ανοιχτά και να είναι πιο ευέλικτες συλλογικότητες σε σχέση με παραδοσιακούς οργανισμούς. Η κρίση δημιούργησε ένα πεδίο όπου οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε δομικά κενά των δημόσιων φορέων και το έκαναν με σχετική επιτυχία. Αυτό έγινε εφικτό με την υποστήριξη από ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα αλλά και την τεχνική συνεισφορά της εμπειρίας που έχουν δημόσιοι φορείς. Όταν αυτοί οι τρεις πόλοι συνεργάζονται με διαφανή και οριοθετημένο τρόπο βλέπουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη του HIV και την υποστήριξη των πιο ευάλωτων ανθρώπων που ζουν με HIV.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις από τις προηγούμενες φορές που διοργανώθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον HIV;

Κ. Χ. | Κέντρο Ζωής Διάθεση, ζήλος, προσπάθεια , συνύπαρξη , εκπαίδευση, ενημέρωση, εθελοντισμός, είναι λίγα από αυτά που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε της προηγούμενες χρονιές. Όλα αυτά είναι που έχουν τελικά κάνει θεσμό αυτή την εβδομάδα. Δεν σας κρύβουμε ότι αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα.

K.T. | Πράξις Το μεγάλο ενδιαφέρον των ανθρώπων κατά τις δύο πρώτες χρονιές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης ήταν μια σημαντική επιβράβευση και κίνητρο να συνεχίσουμε και φέτος. Η μεγάλη προσέλευση στα σημεία του τεστ, το εύρος των διαφορετικών ανθρώπων που προσεγγίσαμε, το ενδιαφέρον να μάθουν που μπορούν να κάνουν το τεστ και μετά την εβδομάδα, αλλά και ο ενθουσιασμών των πρεσβευτών που υποστήριξαν και φωτογραφήθηκαν για την καμπάνια είναι καύσιμο έμπνευσης για εμάς.  

Τι να περιμένουμε από τις φετινές δράσεις;

Κ. Χ. | Κέντρο Ζωής Συνεργασία με στόχο τη σωστή ενημέρωση και την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης.

K.T. | Πράξις Έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο το κοινό έχει οικειοποιηθεί τα μηνύματα των δύο πρώτων χρόνων της καμπάνιας. Εξάλλου, η καινοτομία της καμπάνιας φέτος είναι η εισαγωγή εξέτασης και για την ηπατίτιδα C και με αυτή την αφορμή ανοίγουμε διαύλους σε νέους πληθυσμούς. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να γίνει είναι να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στην προτροπή του φετινού motto που είναι “Εξέταση – Θεραπεία – Πρόληψη”. H θεραπεία της ηπατίτιδας C με τα νέα φάρμακα είναι εξαιρετικά ακριβή και αυτό είναι βασικό εμπόδιο στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θα εξετάσουμε και θα βρούμε θετικούς να θεραπευτούν.

* H Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV και τις ηπατίτιδες Β και C από την Παρασκευή 20 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015. Δείτε το πρόγραμμα δράσεων εδώ  

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο