12 μήνες – 12 απλοί τρόποι να σώσεις τις μέλισσες

12 μήνες – 12 απλοί τρόποι να σώσεις τις μέλισσες

Το The Bee Camp προτείνει 12 τρόπους να σώσεις τις μέλισσες από το σπίτι σου! Ξεκινώντας στις 20 Μαΐου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, κάθε μήνα και για 12 μήνες έως τις 20 Μαΐου 2022, το The Bee Camp θα μοιράζεται κι έναν τρόπο δράσης για την προστασία των μελισσών αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή τους.
Στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε τη μέλισσα, τον σημαντικότερο επικονιαστή πάνω στον πλανήτη γη. Στη μέλισσα οφείλουμε το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής, ή αλλιώς 1 στις 3 μπουκιές φαγητού. Γιορτάζουμε τη μέλισσα γιατί ο ρόλος της είναι ουσιαστικός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μήλα, φράουλες, ντομάτες, σοκολάτα, καφές, δε μπορούν να παραχθούν χωρίς τους επικονιαστές.

Την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας θυμόμαστε γιατί είναι σημαντική για την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της ζωής του πλανήτη μας. Λίγοι γνωρίζουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με τις μέλισσες. Κατά την αναζήτηση της τροφής τους, οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και με αυτό τον τρόπο τα επικονιάζουν. Τί θα πει επικονίαση; Θα πει πώς τα γονιμοποιούν, προκαλούν, δηλαδή, την καρποφορία τους. Κι έτσι, μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Χωρίς αυτές δε γίνεται γιατί η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη δική τους άμεσα και έμμεσα. Άμεσα λόγω της ίδιας της παραγωγής της τροφής και έμμεσα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της υγείας των οικοσυστημάτων και άρα και της δική μας που εξαρτάται από αυτήν.

Όμως υπάρχει πρόβλημα.

Μέσα στα χρόνια εφηύραμε τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγή της τροφής. Να κάνουμε το έδαφος πιο γόνιμο και τα φυτά πιο παραγωγικά. Και τα καταφέραμε, χωρίς ωστόσο να έχουμε εκτιμήσει σωστά τις επιπτώσεις της παραγωγής για τους επικονιαστές. Όσο αυξάνεται η παραγωγή, τόσο μειώνονται οι μέλισσες. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως κατα 25 %.

Κύριοι λόγοι είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων αλλά και η έλλειψη τροφής και καταφυγίων λόγω της εκτεταμένης μονοκαλλιέργειας και της απώλειας βιοτόπων.

Η μείωση των μελισσών οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση των καρπών και των σπόρων. Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται ολοένα, γίνεται φανερό πως, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για την προστασία των μελισσών, η εξασφάλιση της τροφής θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως στο μέλλον.

Μπορείς όμως να βοηθήσεις!

Το The Bee Camp επιλέγει την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών για να εγκαινιάσει την καμπάνια με τίτλο «Έχεις ένα χρόνο να σώσεις τις μέλισσες». Για ένα ολόκληρο έτος θα προτείνουμε 12 τρόπους για να βοηθήσεις τους μικρούς κατοίκους των πόλεών μας από το σπίτι σου άμεσα ή έμμεσα.

12 μήνες – 12 απλοί τρόποι να βοηθήσεις τις μέλισσες.

Έχεις ένα χρόνο να σώσεις τις μέλισσες!

Ξεκίνα απο σήμερα!

Λίγα λόγια για το The Bee Camp

Το The Bee Camp είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών. Ιδρύθηκε το 2018 και αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα 6 γυναικών αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο να ανθίσει. Με όραμα τη δημιουργία ενός κόσμου όπου ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη βιοποικιλότητα, το The Bee Camp στοχεύει στο να θυμίσει στους κατοίκους των πόλεων την ξεχασμένη σχέση τους με τη φύση, να τους συστήσει με την αστική βιοποικιλότητα αλλά και να τους εμπνεύσει να αναλάβουν δράση για αύξηση του αστικού πρασίνου και την προστασία των μελισσών!

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Οργανισμό:

www.thebeecamp.com

hello@thebeecamp.com

www.facebook.com/thebeecamp/

www.instagram.com/thebeecamp/

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο