H Αθήνα ανταλλάσσει τεχνογνωσία ως πόλη – μοντέλο του R.O.C.K.

H Αθήνα ανταλλάσσει τεχνογνωσία ως πόλη – μοντέλο του R.O.C.K.

O απολογισμός του ευρωπαϊκού προγράμματος R.O.C.K. αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.

O απολογισμός του ευρωπαϊκού προγράμματος R.O.C.K. αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα R.O.C.K, το οποίο υλοποιήθηκε από 32 μέλη-εταίρους σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, ολοκληρώθηκε και ο πρόσφατος απολογισμός του αποτυπώνει τα οφέλη που αποκόμισε η πόλη της Αθήνας η οποία συμμετείχε στην υλοποίησή του μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Τα σημαντικότερα από αυτά; Η υποστήριξη καινοτόμων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στο κέντρο της πόλης, η δημιουργία σημαντικών συνεργειών σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, τέλος, η ανταλλαγή πολύτιμης τεχνογνωσίας με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μέσα από το πρόγραμμα R.O.C.K., τα ιστορικά αστικά κέντρα της Ευρώπης μετατρέπονται σε ιδιότυπα εργαστήρια ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός αναγέννησης, βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής άνθησης της πόλης. Χάρη στην ανθεκτικότητά της και στην πολιτιστική και κοινωνική της καινοτομία, η Αθήνα επιλέχθηκε ως Πόλη-Μοντέλο του προγράμματος R.O.C.K., με επίκεντρο την Προσβασιμότητα στην Πολιτιστική Κληρονομιά και τις Δημοκρατικές Διαδικασίες Διαβούλευσης. Η Αθήνα μοιράστηκε τις επιτυχημένες πρακτικές, τα εργαλεία και τις στρατηγικές αστικού σχεδιασμού της, τα οποία συντέλεσαν στην ομαλή και σταθερή αλλαγή του αστικού τοπίου, με την παράλληλη υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών. Μεταξύ των επιτυχημένων πρακτικών, οι οποίες υπογραμμίζουν τη σημασία των μεθοδολογιών της συμμετοχής και συνεργασίας μέσα στον Δήμο, συμπεριλαμβάνονται και η πλατφόρμα συνΑθηνά καθώς και το μοντέλο διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, ενώ προβλήθηκαν και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου όπως τα Ανοιχτά Σχολεία, το Athens Culture Net, το Εργαστήριο ΠΟΙΩ, το Athens Digital Lab, το Social Dynamo και το This is Athens – Polis. Μέσα από το παράδειγμά της η Αθήνα θέλησε να προωθήσει τις αξίες της ένταξης και της ενσωμάτωσης ως νέα ιδανικά για την πόλη.

Στο πλαίσιο του R.O.C.K., o Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε στενά με τη Λισαβόνα, τη Μπολόνια και τα Σκόπια, ενώ πιο συγκεκριμένα, στα Σκόπια, μετά από μια σειρά συναντήσεων διαβούλευσης και εργαστηρίων με την ομάδα της Αθήνας, αναμένεται η έναρξη, μέσα στο 2020, της κοινωνικής πλατφόρμας Engage Skopje, βασισμένης στον κώδικα ανοιχτού λογισμικού της ψηφιακής πλατφόρμας του συνΑθηνά.

Για το σύνολο των δράσεων της Αθήνας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο R.O.C.K. μπορείτε να διαβάσετε τον απολογισμό του προγράμματος στα ελληνικά εδώ και στα αγγλικά εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο