COM_IE_NOT_SUPPORTED
Website
http://www.childrensartmuseum.gr
Θεματικές Δραστηριοποίησης

ΜΟΥΣΕΙΟ Ελληνικής ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ/ Museum of Greek Children’s Art

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, μέλος του Δικτύου Μουσείων & Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums. 

H αποκλειστικότητα των εκθεμάτων του, ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα, δημιουργίες παιδιών 4-14 ετών,  προσιτά στο ευρύ και διεθνές κοινό, προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες-αποδέκτες μια μοναδική εμπειρία.

Στα 22 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου, σκοπός του είναι να προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, "μαθαίνω μέσω της τέχνης", η οποία δημιουργεί ερεθίσματα, διευρύνει ορίζοντες και προσφέρει καλλιέργεια, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση χρήσιμων και ενεργών πολιτών.

Οι εκθέσεις και οι δράσεις του Μουσείου εστιάζουν στα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την οικογένεια, τη διατροφή, τα αθλήματα, το περιβάλλον, κ.α. Οι θεματικές ενότητες που μπορεί να προσεγγίσει φιλοδοξούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας «κοινωνίας πολιτισμού», εφοδιάζοντας τους αυριανούς πολίτες με τις κατάλληλες γνώσεις, βιωματικές εμπειρίες και αισθητική καλλιέργεια. Το Μουσείο επιδιώκει στις εκθέσεις που πραγματοποιεί και στα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει τη συνεργασία με αξιόλογους φορείς, επιστήμονες και ερευνητές.

Το Μουσείο στοχεύει να αναπτύξει την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού, να προσφέρει κοινές δημιουργικές ώρες γονέα & παιδιού, να παρέχει τη δυνατότητα γνωριμίας και εξοικείωσης με την τέχνη & τους καλλιτέχνες από την παιδική ηλικία,  να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για την τέχνη και τον πολιτισμό και να αναδείξει τη μοναδικότητα της παιδικής Τέχνης.

Κοινό του Μουσείου είναι παιδιά 2,5-14 ετών (από 2,5-4,5 ετών για τα οικογενειακά εικαστικά εργαστήρια), εκπαιδευτικοί, γονείς, καλλιτέχνες & επιστήμονες. Κάθε χρόνο τα προγράμματα του μουσείου παρακολουθούν 7.000 μαθητές, 450 εκπαιδευτικοί Δημόσιων & Ιδιωτικών Σχολείων, 1.450 γονείς, ενώ στα εργαστήριά του συμμετέχουν περίπου 1.450 παιδιά 2,5-14 ετών. Το σύνολο των επισκεπτών του μουσείου ετησίως είναι 10.000.

Τα παιδιά στο Μουσείο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου, να πειραματιστούν σε εικαστικά εργαστήρια με ποικίλα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής και να δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα και κατασκευές, να συμμετάσχουν σε εορταστικά εικαστικά εργαστήρια και καλοκαιρινά camps.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο. 

Για τους μαθητές της περιφέρειας, το Μουσείο έχει δημιουργήσει Μουσειοσκευές, που αποτελούν ένα κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσεγγίζουν, μέσα από οργανωμένες μαθησιακές διαδικασίες, διάφορα είδη Τέχνης (Ζωγραφική,  Γλυπτική, Μουσική, Λογοτεχνία, Θέατρο), καθώς και ποικίλα γνωστικά αντικείμενα του Σχολικού Αναλυτικού Προγράμματος: Εικαστικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Γεωγραφία, Ιστορία. Σκοπός είναι τα παιδιά μέσα από την Τέχνη να κατανοήσουν τις έννοιες, να προσεγγίσουν τα θέματα από διαφορετικές οπτικές, να αποβάλλουν προκαταλήψεις, να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη, να ενημερωθούν για τις συνέπειες των θεμάτων που εξετάζει η κάθε μουσειοσκευή & να εκφράσουν συναισθήματα, ιδέες, αντιλήψεις, δημιουργώντας ατομικά και ομαδικά ζωγραφικά έργα ή κατασκευές.

Οι συνεργασίες του Μουσείου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα του έργου του: Tate Modern,  Πινακοθήκη Παιδικής Tέχνης στο Λονδίνο, Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Νορβηγία, Mέγαρο Hνωμένων Eθνών, Eλληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη N.Yόρκη, Mουσείο Mοντέρνας Tέχνης στην Aτλάντα, Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Ιαπωνία, Oλυμπιακό Mουσείο στη Λωζάννη, Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης, Mέγαρο Mουσικής, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο, Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης στην Άνδρο, κ.λπ.

Τέλος, το Μουσείο έχει δημιουργήσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιεί εικαστικά εργαστήρια και δράσεις για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Τα στελέχη του μουσείου είναι 7 (διοίκηση, εκπαιδευτικό τμήμα, γραμματεία), ενώ ο αριθμός των εξωτερικών συνεργατών και εθελοντών ποικίλει ανάλογα με τα projects του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό τμήμα αποτελείται από μουσειολόγους, ιστορικούς τέχνης, εικαστικούς και εκπαιδευτικούς, ενώ ενισχύεται κάθε φορά που αυτό είναι απαραίτητο και με άλλες ειδικότητες, ανάλογα με το project. 

Τα έσοδα του Μουσείου προέρχονται από τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιεί: εισιτήρια στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, δανεισμό μουσειοσκευών, εισιτήρια εισόδου στο Μουσείο από ελεύθερους επισκέπτες. Επιπλέον υπάρχουν έσοδα από το πωλητήριο του Μουσείου, τις συνδρομές μελών, καθώς και χορηγίες από εταιρείες και Ιδρύματα και χρηματοδότηση από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Παρακαλώ συνδεθείτε για να καταχωρίσετε open call