COM_IE_NOT_SUPPORTED
Website
http://www.mcf.gr/
Θεματικές Δραστηριοποίησης

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει ένα φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες ιδέες, αλλά και καλλιτεχνική άποψη αντιπροσωπευτική της σχέσης του ίδιου με την Τέχνη. Ο κυπριακής καταγωγής, μεγάλος, Έλληνας σκηνοθέτης, οραματίστηκε έναν ξεχωριστό πολιτιστικό φορέα που θα διαθέτει εαυτόν στη μελέτη, την υποστήριξη και τη διάδοση των παραστατικών τεχνών, ειδικότερα του θεάτρου και του κινηματογράφου –των τεχνών τις οποίες αγάπησε και υπηρέτησε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για περισσότερο από 50 χρόνια.

Στην ίδια κατεύθυνση, σκοπό του Ιδρύματος αποτελούν η μελέτη, η υποστήριξη και η διάδοση των παραστατικών, και όχι μόνο, τεχνών κάθε εποχής, καθώς και η καταγραφή και η διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών. Παράλληλα επιχειρείται η ενίσχυση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με πρωτοβουλίες και προτάσεις, καθώς και η προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και της πολιτισμικής ένωσης των λαών της Ευρώπης.

 

Πρώτο βήμα για την υλοποίηση του οράματος του Μιχάλη Κακογιάννη, υπήρξε η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού του ΙΜΚ, ενός σύγχρονου κτηρίου στην οδό Πειραιώς, συνολικού εμβαδού 6.810 τμ, που αποτελεί τη στέγη για το Ίδρυμα και τις δραστηριότητές του, στην καρδιά του νέου πολιτιστικού και πνευματικού άξονα της Αθήνας. Οι εγκαταστάσεις του ΙΜΚ περιλαμβάνουν Αμφιθέατρο 330 θέσεων, Αίθουσα Κινηματογράφου 120 θέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 68 θέσεων, έναν ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων 100 θέσεων, εκθεσιακούς χώρους, ενώ λειτουργούν επίσης δύο café – bar υποστηρικτικής χρήσης, το πωλητήριο του Ιδρύματος, αλλά και εστιατόριο μπαρ.

 

Κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά και δρώμενα συνθέτουν ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό σε μια περίοδο κατά την οποία, ολοένα και περισσότερο, αναδεικνύεται η ανάγκη για την υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής αφενός, αφετέρου για την ανάπτυξη ορθολογικής αντίληψης σε ό, τι αφορά τη διαχείριση του σύγχρονου πολιτιστικού αγαθού.

 

Η προσπάθεια αφορά κυρίως στη στέγαση υπό άρτιες συνθήκες και στην προβολή με τους, κατά το δυνατόν, κατάλληλους όρους όλων εκείνων των σύγχρονων καλλιτεχνικών προτάσεων που, αν μη τι άλλο, αξίζουν προσοχής.

Ακολουθώντας την οδό μιας συνετούς και συνεπούς πρακτικής, με δράσεις που επαναφέρουν την παραγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη διάσταση του μέτρου και της πραγματικότητας, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επιχειρεί να εισάγει νέα δεδομένα, νέες πρακτικές, αλλά και νέα ήθη σε κάθε έκφανση του σύγχρονου πολιτισμού.

 

Κυρίαρχη θέση στο έργο του Ιδρύματος κατέχει η ανάπτυξη της διεθνούς δραστηριότητάς του, ως συνέχεια της λαμπρής παρουσίας του ίδιου του Ιδρυτή του παγκοσμίως. Με εφαλτήριο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΙΜΚ, όπως το διεθνές κύρος και η παγκόσμια αναγνώριση που γνώρισε και εξακολουθεί να απολαμβάνει το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, το ΙΜΚ κτίζει σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων. Η σύμπραξη δυνάμεων με ιδρύματα και οργανισμούς του εξωτερικού στοχεύει αφενός στη διάδοση του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη, αφετέρου στη φιλοξενία καλλιτεχνικών έργων από άλλες χώρες αλλά και στη διενέργεια εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων που καταρτίζεται σύμφωνα με τις αρχές και δεν θα μπορούσε παρά να διαπνέεται από το όραμα του Ιδρυτή του, περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την παραγωγή και προβολή θεαμάτων και εκθέσεων, αλλά και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, workshops και σεμιναρίων, πάντοτε με στόχο την εισαγωγή νέων θεσμών στους κόλπους των Τεχνών, αλλά και με έμφαση στους νέους καλλιτέχνες – δημιουργούς.   

 

Όσοι αναγνωρίζουν πως στο χώρο του πολιτισμού και στην πραγματικότητα του σήμερα ενυπάρχει μια νέα, αυθεντικά ελληνική δυναμική που πασχίζει ν’ αποκαλυφθεί, σαν εκείνη την καθάρια ελληνική δυναμική που αποκάλυψε ο Μιχάλης Κακογιάννης στην ψυχή των μικρών – μεγάλων ηρώων του, βρίσκονται εδώ, εκφράζονται, αναπνέουν και δρουν εδώ…Παρακαλώ συνδεθείτε για να καταχωρίσετε open call