😢 Λυπούμαστε, προς το παρόν δεν υποστηρίζουμε IE 11 και παλαιότερους browser, παρακαλώ επιλέξτε συγχρονους browser οπως firefox, chrome, safari, Microsoft edge.

OI ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
OI ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Θέλεις να υλοποιήσεις δράσεις που θα φέρουν θετικές αλλαγές στη γειτονιά σου;
Σκέφτηκες να συνεργαστείς με πρόσφυγες που κατοικούν στην Αθήνα;
Θέλεις να συμβάλεις στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και φιλικής πόλης;

Κάτοικοι, πρωτοβουλίες πολιτών, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τοπική αυτοδιοίκηση ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους προς όφελος της πόλης.

Το co-Athens απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες της Αθήνας, ώστε μαζί με τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo, να πραγματοποιήσουν δράσεις με θετικό αντίκτυπο στην πόλη.

Τα συνεργατικά σχήματα που θα επιλεγούν, θα λάβουν χρηματοδότηση και συμβουλευτική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από το στάδιο διαμόρφωσης της αρχικής ιδέας, έως την υλοποίησή της.

Το co-Athens αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo και της στρατηγικής ένταξης που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου μοντέλου συνεργασίας - πρότυπο για τις Ευρωπαϊκές πόλεις.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).

Θεματικές κατηγορίες δράσεων

- Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο
- Προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος
- Πολιτιστικές δράσεις γειτονιάς
- Δράσεις αθλητισμού και ευεξίας
- Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
- Καθαρισμός και ανάδειξη επιφανειών-προσόψεων κτιρίων

Περιοχές παρέμβασης του co-Athens

Α. Κεραμεικός - Μεταξουργείο - Κολωνός - Ακαδημία Πλάτωνος
Β. Βικτώρια - Μουσείο - Εξάρχεια - Νεάπολη
Γ. Πλατεία Αμερικής - Πλατεία Κολιάτσου - Άγιος Ελευθέριος - Κάτω Πατήσια

 

Το co-Athens σε αριθμούς

94 Δράσεις
1537 Κάτοικοι που συμμετείχαν
213 Πρόσφυγες που συμμετείχαν

Οι δράσεις του co-Athens με μια ματιά:

- Λαμβάνουν πολύπλευρη υποστήριξη από το πρόγραμμα Curing the Limbo.
- Φέρνουν κοντά πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο και διαμένουν στην Αθήνα, και ενεργούς πολίτες της πόλης.
- Ενσωματώνουν τους συμμετέχοντες πρόσφυγες σε ομάδες που λειτουργούν με σχέσεις ισοτιμίας και αμοιβαιότητας.
- Διερευνούν και προτείνουν βιώσιμες λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις της πόλης.
- Ενεργοποιούν τις τοπικές κοινότητες και φέρνουν θετικές αλλαγές στις γειτονιές.
- Δημιουργούν και υποστηρίζουν ένα καινοτόμο μοντέλο ένταξης των προσφύγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Curing the Limbo.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).
curing-the-limbo european-union uia
PROJECTS
ATHENS TRIBES
Εξάρχεια   

Με άξονες την τέχνη, το φαγητό, τον χορό και τη μουσική, η πρωτοβουλία Athens Tribes εξερευνά τη σύγχρονη πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης μέσα από θεματικά online εργαστήρια συνδημιουργίας για ντόπιους και πρόσφυγες. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε οπτικοακουστική εγκατάσταση στο πάρκο Ροζάν της Νεάπολης Εξαρχείων. Φορέας Υλοποίησης: Musikarama

 

ATHENS TRIBES

The co-Living Room
Βικτώρια

To Victoria Square Project προσκαλεί την τοπική κοινότητα της Βικτώριας να συν-σχεδιάσει στον χώρο του ένα πολυπολιτισμικό καθιστικό όπου παράγονται προϊόντα και αντικείμενα με συμμετοχικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείται ο διάλογος γύρω από σύγχρονα αστικά ζητήματα. Υπεύθυνος Υλοποίησης: Victoria Square Project.

The co-Living Room

Social Circus
Κεραμεικός

Μια ακαδημία γύρω από τις σύγχρονες τεχνικές performance, το θέατρο δρόμου και τα ακροβατικά με στόχους την κοινωνική ένταξη, την ενδυνάμωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε παιδιά και εφήβους πρόσφυγες και ντόπιους, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από δημόσιες δράσεις. Φορέας Υλοποίησης: Πολιτιστικό Κέντρο Anasa

Social Circus

Reading DiverCity
Εξάρχεια, Βικτώρια

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, το οποίο αξιοποιεί το ντοκιμαντέρ ως μέσο για να εξιστορήσει τις εμπειρίες παιδιών των προσφύγων που ζουν στην Αθήνα, με στόχο τη γεφύρωση των πολιτισμικών, θρησκευτικών και φυλετικών διαφορών ανάμεσα σε συμμαθητές προσφυγικής και ελληνικής καταγωγής. Φορέας Υλοποίησης: Διαβάζω για τους Άλλους

Reading DiverCity

Sport for Athens
Κεραμεικός, Ακαδημία Πλάτωνος

Aθλητικές διοργανώσεις, ξεναγήσεις με θέμα τον αθλητισμό, και δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων. Φορείς Υλοποίησης: Οργάνωση Γη, σχεδία, The Syrian & Greek Youth Forum.

 

Sport for Athens

saBarBar
Εξάρχεια

Με πεδίο δράσης την περιοχή των Εξαρχείων, το saBarBar κινητοποιεί την τοπική κοινότητα, συλλέγει και καταγράφει ιστορίες και τις μετατρέπει σε θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, εμπλέκοντας όλους τους συμμετέχοντες σε δημιουργικές διαδικασίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Φορείς Υλοποίησης: όχι παίζουμε και Fabrica Athens

 

saBarBar

FOODIES
Άγιος Ελευθέριος, Κάτω Πατήσια

Δράσεις πολιτισμικής ανταλλαγής με επίκεντρο τη μαγειρική, την υγιεινή διατροφή και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τελικός στόχος, η αποκατάσταση των συμμετεχόντων προσφύγων στον χώρο της εστίασης, μέσα από σεμινάρια μαγειρικής, μαθήματα ελληνικών και εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης. Φορέας Υλοποίησης: Zaatar

FOODIES

Μπάλα_Πατήσια
Κάτω Πατήσια

Η πρωτοβουλία Μπάλα_Πατήσια θα μετατρέψει ένα ανενεργό γήπεδο μπάσκετ του δήμου Αθηναίων σε γήπεδο 5x5 όπου θα πραγματοποιηθεί πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για έφηβους και ενήλικές. Παράλληλα θα διοργανωθούν σεμινάρια, προβολές ταινιών και συζητήσεις, ενώ το σύνολο των δράσεων θα καταγράψει ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε δημόσια εκδήλωση. Φορέας Υλοποίησης: Umoja Ένωση

Μπάλα_Πατήσια

Athens Niroo Community
Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Κολωνός

Μια πρότυπη ενεργειακή κοινότητα γεννιέται στον Κεραμεικό, το Μεταξουργείο και τον Κολωνό μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια και πιλοτικές δράσεις αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακή χρήση. Φορέας Υλοποίησης: Ηλέκτρα Energy. 

 

Athens Niroo CommunityΠαρακαλώ συνδεθείτε για να καταχωρίσετε open call