Τι συμβαίνει κάθε  Δευτέρα στο γραφείο του συνΑθηνά;

Τι συμβαίνει κάθε Δευτέρα στο γραφείο του συνΑθηνά;

Τα απογεύματα της Δευτέρας το γραφείο του συνΑθηνά είναι ανοικτό σε όλους! Ομάδες και πολίτες μπορούν να έρθουν (με ή χωρίς ραντεβού) και να συζητήσουμε για τις ιδέες και τις δράσεις τους αλλά και να τους ενημερώσουμε λεπτομερώς για το τι κάνει το συνΑθηνά και σε ποιους τομείς μπορεί να διευκολύνει και να βοηθήσει το έργο τους. Ο Στέλιος Βούλγαρης, υπεύθυνος συνδέσεων του συνΑθηνά, μοιράζεται τις εντυπώσεις του από τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Τα απογεύματα της Δευτέρας το γραφείο του συνΑθηνά είναι ανοικτό σε όλους! Ομάδες και πολίτες μπορούν να έρθουν (με ή χωρίς ραντεβού) και να συζητήσουμε για τις ιδέες και τις δράσεις τους αλλά και να τους ενημερώσουμε λεπτομερώς για το τι κάνει το συνΑθηνά και σε ποιους τομείς μπορεί να διευκολύνει και να βοηθήσει το έργο τους. Από τις αρχές του 2015, οπότε και ξεκινήσαμε τις ανοιχτές Δευτέρες, 80 περίπου διαφορετικές ομάδες και φορείς και πάνω από 100 άτομα έχουν παρευρεθεί  σε κάποια  από αυτές και πολλές νέες συνεργατικές δράσεις οργανώθηκαν ή ενισχύθηκαν μέσω της συνεργασίας με άλλες ομάδες, τις δημοτικές υπηρεσίες, ειδικούς και χορηγούς.

*Τα γραφεία του συνΑθηνά στεγάζονται στην Αντιδημαρχία Κοινωνίας των Πολιτών & Αποκέντρωσης στον 5ο όροφο του Δημαρχείου, Λιοσίων 22. Οι συναντήσεις γίνονται από τις 15.00 μέχρι τις 19.00 κάθε Δευτέρα

Μιλήσαμε με το Στέλιο Βούλγαρη, υπεύθυνο συνδέσεων του συνΑθηνά σχετικά με τις “Ανοικτές Δευτέρες” και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις εντυπώσεις του από τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Πώς λειτουργεί η ιδέα πίσω από τις ανοιχτές συναντήσεις;

Η βασική ιδέα έχει έναν ουσιαστικό και ταυτόχρονα  συμβολικό χαρακτήρα:  ο δήμος Αθηναίων και μάλιστα το κτίριο των Υπηρεσιών του στην οδό Λιοσίων 22, ανοίγει για πρώτη φορά στις ομάδες πολιτών της Αθήνας και ένα απόγευμα την εβδομάδα, γίνεται ένας φιλόξενος χώρος που υποδέχεται τις πιο δραστήριες ομάδες της πόλης και μαθαίνει για  και από τις ευφάνταστες δράσεις τους. Έτσι, κάθε Δευτέρα, το γραφείο του συνΑθηνά στον 5ο όροφο είναι ανοικτό και ομάδες της πόλης έρχονται, συστήνονται, μιλάνε για τη δουλειά τους και τους στόχους της, ζητούν συνεργασίες με άλλες ομάδες, τις  δημοτικές υπηρεσίες ή ειδικούς και χορηγούς γνωρίζουν άλλες ομάδες  και ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες. Έτσι συντονιζόμαστε καλύτερα, δυναμώνουμε τις δράσεις και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο!

Ποια ή ποιες συναντήσεις θυμάσαι πιο χαρακτηριστικά;

Από όλες τις συναντήσεις, αυτό που θυμάμαι πάντα πιο χαρακτηριστικά είναι οι στιγμές που κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέχρι πριν από λίγο άγνωστα μεταξύ τους μέλη ομάδων  συνειδητοποιούν πόσο κοινούς στόχους έχουν και πόσο κοινά ενδιαφέροντα, ενθουσιάζονται και  συναποφασίζουν επί τόπου να συνεργαστούν σε επόμενες δράσεις τους . ‘Οταν συμβαίνει αυτό αισθάνομαι ότι οι ανοικτές Δευτέρες προσφέρουν το πιο άμεσα ορατό αποτέλεσμα στην ενίσχυση των δράσεων των Αθηναίων!

Ποια είναι τα συνήθη θέματα συζήτησης σε μια Ανοικτή Δευτέρα;

Οι περισσότερες ομάδες παρουσιάζουν τη δουλειά τους  και τις δράσεις που σχεδιάζουν. Εμείς παρουσιάζουμε  το συνΑθηνά και τον τρόπο που λειτουργεί  και σκεφτόμαστε μαζί το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, ποια εργαλείο μπορούμε να παρέχουμε στις ομάδες ώστε να ενισχύσουν αυτό που κάνουν (επικοινωνία, χώρο, διασύνδεση με άλλες ομάδες και τις δημοτικές υπηρεσίες, seedfunding) και ποια νέα εργαλεία μπορούμε να αναπτύξουμε ώστε να ενισχύσουμε, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας, τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των ομάδων της πόλης.

Πώς οι ανοιχτές συναντήσεις βοηθούν το έργο του συνΑθηνά;

Oι ανοικτές Δευτέρες είναι ίσως  ο πιο συστηματικός δίαυλος επικοινωνίας του συνΑθηνά με τις ομάδες της πόλης. Το πιο τακτικό ραντεβού μας με τη πόλη από όπου προέρχεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πληροφορίας  σχετικά με το ποιες ομάδες δραστηριοποιούνται στην πόλη και το τι κάνουν. Επιπλέον οι ανοικτές Δευτέρες είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος καλλιέργειας μίας πιο προσωπικής σχέσης μεταξύ του συνΑθηνά και των ομάδων και αυτό είναι το πρώτο  βήμα για την εδραίωση μίας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο δήμο  Αθηναίων και τις ομάδες των πολιτών της Αθήνας αλλά και γενικότερα ανάμεσα στους διαφορετικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Στις ανοικτές Δευτέρες, ζούμε κάθε φορά με τον ίδιο ενθουσιασμό, τον αναπάντεχο συντονισμό όλων των δυνάμεων της πόλης που κάνουν κάτι για την βελτίωση της ζωής στην Αθήνα! υ.γ. Σερβίρουμε και καφέ και λουκουμάκια. 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο