Οι συμμετέχοντες του Curing the Limbo αφηγούνται το δικό τους lockdown

Οι συμμετέχοντες του Curing the Limbo αφηγούνται το δικό τους lockdown

Αόρατες φωνές κατοίκων της Αθήνας δυναμώνουν μέσα από το έργο «Athens Tessellation» στο πλαίσιο του project «Η πόλη ανταπαντάει».

Αόρατες φωνές κατοίκων της Αθήνας δυναμώνουν μέσα από το έργο «Athens Tessellation» στο πλαίσιο του project «Η πόλη ανταπαντάει».

Την αποξένωση, την απραξία, την αναμονή, την ελπίδα και τα συναισθήματα που γέννησε στους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόραμμα ένταξης πρόγραμμα Curing The Limbo του Δήμου Αθηναίων η περίοδος του lockdown την άνοιξη του 2020, καταγράφει το έργο «Athens Tessellation» που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «The City Talks Back/H πόλη ανταπαντάει».

Σε στενή συνεργασία με τους καθηγητές οπτικοακουστικών τμημάτων του Curing the Limbo και τους συμμετέχοντες του προγράμματος, οι αρχιτέκτονες Στεφανία Γυφτοπούλου και Μάρα Πετρά διερευνούν την «οικία» ως μια πολυδιάστατη έννοια που ενσωματώνει πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Το «Athens Tessellation» εξερευνά την πόλη κατά τη διάρκεια του lockdown και εστιάζει στην έννοια της οικίας μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και μουσική. 12 άτομα αφηγούνται τις ιστορίες τους ατομικά και συλλογικά από διαφορετικά μέρη στην Αθήνα: σπίτια, διαμερίσματα όπου συγκατοικούν, κοντέινερ σε δομές φιλοξενίας, δρόμους και δημόσια κτίρια.

Οι δημιουργοί του περιεχομένου του «Athens Tessellation» – οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες και εθνικότητες – ανοίγουν τις πόρτες των σπιτιών τους και μας επιτρέπουν να συνδεθούμε με ιστορίες που κρύβονται στα αθηναϊκά διαμερίσματα και στις γειτονιές της πόλης. Οι καταθέσεις τους, οργανωμένες σε επτά διαφορετικές θεματικές κατηγορίες, συνθέτουν ένα νέο αφήγημα της Αθήνας, μέσα από τις οικίες σε όλους μας εμπειρίες του lockdown.

Δείτε το Athens Tessellation εδώ.

To Athens Tessellation παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ The City Talks Back της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του Theatrum Mundi.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (UoA), της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο