ΔΗΜΟΣΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ // PUBLIC DIARIES  Live Performance Installation

ΔΗΜΟΣΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ // PUBLIC DIARIES Live Performance Installation

Απόσπασμα Ημερολογίου:

«Είμαι απλώς ένα από τα πρόσωπα της θάλασσας των προσώπων που λέγεται κοινωνία»

‘‘I am just a person in the sea of persons called society’’

 

Mία πολίτης ντυμένη με πιτζάμες σαν στο εσωτερικό του δωματίου της, κάθεται στο γραφείο της που τοποθετείται στην άκρη της πλατείας Συντάγματος και επιχειρεί να γράψει το ημερολόγιό της σε μία γραφομηχανή. Παράλληλα προσφέρεται η επιλογή σε όποιο περαστικό άτομο επιθυμεί να αφήσει δικές του χειρόγραφες σημειώσεις. Κάθε χαρτί που γράφεται τοποθετείται σε δημόσια θέα στο έδαφος της πλατείας, ως μία διαφορετική ιστορική καταγραφή, ζωντανή, παράλληλα με όσα άλλα συμβαίνουν στην τοποθεσία. Σε αυτή τη συνθήκη η χρήση της υποκειμενικής ημερολογιακής γραφής συναντά τη μηχανική αντικειμενικότητα μιας γραφομηχανής γεννώντας ένα δυνητικά ποιητικό μέσον έκφρασης και επεξεργασίας των δεδομένων. Η καλλιτέχνις δοκιμάζει να καταγράψει εσωτερικές και εξωτερικές πραγματικότητες που συμβαίνουν στο χρόνο της δράσης μέσα από τέσσερις κατηγορίες προσβάσιμων ημερολογιακών σημειώσεων με τέσσερα αντίστοιχα είδη χαρτιού: Αποδείξεις, Παρατηρήσεις, Εξομολογήσεις, Άγνωστο. Η απόθεση των σημειώσεων αυτών που ‘συλλαμβάνουν’ περαστικές σκέψεις, συναισθήματα, στιγμές, δημιουργεί κάποιου είδους χάρτη και διάφορα οπτικά καρέ στην πολυσύχναστη πλατεία της πόλης.

Το ημερολόγιο, ένα ιδιωτικό αντικείμενο με δημόσια φήμη, ανοίγει τις σελίδες του και είναι σε ετοιμότητα. Χωρίς διακρίσεις δίνει τη δυνατότητα αποκαλύψεων και να επανεκτιμήσεων του εαυτού και του κόσμου μέσα από τη διαδικασία της καταγραφής. Το μεγάλο μάθημα που χαρίζει φιλοξενώντας κάθε ασήμαντο περιστατικό, είναι πως κάθε ζωή αξίζει να καταγραφεί ως μία μοναδική ιστορία. Οι συχνά αόρατοι περαστικοί της πλατείας, οι κάτοικοι της Αθήνας, έχουν ισχυρή θέση στο συλλογικό ημερολόγιο που δημιουργείται. Κάθε παρουσία, κάθε κίνηση φέρνει έναν κτύπο στα πλήκτρα της γραφομηχανής.

Το έργο Δημόσια Ημερολόγια // Public Diaries συνδυάζει την τέχνη της Performance και της Εικαστικής Εγκατάστασης εν εξελίξει. Αποτελεί ένα προσωπικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό πείραμα, που επιδιώκει να προσεγγίσει όσα συμβαίνουν όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να εκθέσει δημόσια τη διαδικασία και τα αποτυπώματα της ημερολογιακής γραφής και να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με άλλους ανθρώπους. Το έργο αναρωτιέται επάνω στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενδιάμεσου, ‘διάφανου’ χώρου μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας, όπου τα δύο τοπία τέμνονται με ελεύθερες προοπτικές σκέψης, φαντασίας, θέασης και συνύφανσης στιγμών. Επιδιώκοντας να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει την δυνατότητα αποκατάστασης πιθανών ταυτοτικών κατακερματισμών στις διαρκώς υπό κατασκευή αφηγήσεις, το έργο επιθυμεί τον εναγκαλισμό και διασφάλιση των ασύνδετων, κρυφών, αθέατων αλλά και ορατών πλευρών της ανθρώπινης ύπαρξης και δράσης. Διεκδικεί την ευαλωτότητα και την ορατότητά της ως πανανθρώπινο χαρακτηριστικό, προωθώντας την ελευθερία λόγου και έκφρασης στο δημόσιο περιβάλλον, εντός μίας πλατείας που η ονοματοθεσία της προκύπτει εκ της απαιτήσεως δημιουργίας Συντάγματος.

Ιδέα, Ερμηνεία Performance| Κατερίνα Κατάκη
Εικαστική Επιμέλεια | Κατερίνα Κατάκη & Ήα Σπαγαδώρου ρ
Επιμέλεια Κειμένου | Κατερίνα Κατάκη
Video, Φωτογραφία| Αλέξανδρος Κορομηλάς
Φορέας Υλοποίησης & Παραγωγή | Α.Μ.Κ.Ε. Micrographia
Ιδιαίτερες Ευχαριστίες σε: Δήμητρα Δερμιτζάκη, ΑΦΟΙ Μηλιώνη Ο.Ε., Janno Martens,
Χλόη Αλιγιάννη & Ιωάννα Αποστολοπούλου

Πότε*:
30 & 31 Ιανουαρίου 2023 | 13.00-16.00
03 Φεβρουαρίου 2023 | 17.00- 20.00

Πού:
Πλατεία Συντάγματος,
μπροστά από το αρχαιολογικό έκθεμα του
Πεισιστράτειου υδραγωγείου.
Δεξιά Έξοδος Μετρό Συντάγματος
(προς Μ. Βρεταννία – Βασ. Γεωργίου Α)
Αθήνα 105 63

(*σε περίπτωση δύσκολων καιρικών συνθηκών θα ανακοινωθούν νέες ημέρες και ώρες)

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο